Selkärankareuma on nuorten aikuisten sairaus

Anttu Rautio. Copyright: Ida Vauhkonen

Nivelsairaudet liitetään tavallisesti ikääntyviin ihmisiin. Hitaasti etenevästä selkärankareumasta kärsivät useimmiten kuitenkin nuoret aikuiset. Selkäranka on koko vartalon tukiranka, jonka pettäminen vaikeuttaa niin liikkumista kuin työtekoakin. Yhä yleistyvät selkäkivut viivästyttävät myös selkärankareuman toteamista jopa useilla vuosilla. Lisäksi lääkäri ei pysty tunnustelemaan selkärankareumaa, koska se ei nivelreuman tapaan tunnu turvotuksena päällepäin. Oikealla ja varhaisella hoidolla selkärankareuman ennuste on kuitenkin melko hyvä.

19-vuotias mikkeliläinen Anttu Rautio on sairastanut selkärankareumaa parisen vuotta. Diagnoosi reumasta tuli yllätyksenä, mutta jo pitkään selkäkivuista kärsinyt Rautio oli onnellinen siitä, että kipujen syy saatiin selville.


Luulin ennen, että reumasta kärsivät vain mummot ja papat.


Selkärankareuma aiheuttaa tulehduksia jänteiden kiinnittymiskohdissa, mutta noin puolet potilaista kärsii myös raajanivelten tulehduksista. Selkärankareumaa esiintyy yhtä paljon miehillä ja naisilla, mutta taudinkuva on miehillä paljon vaikeampi. Potilaat kärsivät tavallisesti alaselkäkivusta, joka voi säteillä myös jalkoihin.


Hoidon alussa jalkani eivät toimineet kunnolla.


Selkärankareumaa hoidetaan lääkkeillä, ruokavaliolla ja liikunnalla. Hoidolla pyritään estämään selkärankaa jäykistymästä etukumaraan. Venyttelystä ja selkärangan liikkuvuutta lisäävistä harjoituksista tulisikin muodostua jokapäiväinen elämäntapa.


Kunhan muistaa ottaa lääkkeen niin ei tule oireitakaan.


Selkärankareuman syyksi epäillään suolistobakteerien suurta osuutta elimistössä, jotka aiheuttavat suolistotulehduksia. Suoliston kunnolla on siis tärkeä merkitys.


Selkärankareuman kannalta on tärkeää syödä monipuolisesti.


Vaikka selkärankareumaan sairastutaan varsin nuorella iällä, taudin ennuste on hyvä. Suurin osa säilyttää työkykynsä loppuun asti. Potilaan kannalta varhainen hoito on kuitenkin tärkeää.


Teen töitä, mutta muut saavat hoitaa raskaat ja painavat hommat.


Copyright: Mervi Sensio

Suomessa on poikkeuksellisen paljon selkärankareumapotilaita, koska taudille altistava perinnöllinen riskitekijä on suomalaisilla varsin yleinen. Lääkkeet ovat mahdollistaneet ainakin Anttu Raution elämään normaalisti. "Minulla on ollut hyvä tuuri, koska minun ei ole tarvinnut vaihtaa lääkkeitä. Minulle käy halvin ja yleisin suun kautta otettava lääke. Osa potilaista joutuu pistämään lääkkeen suoneen. Alussa kävin kahden viikon välein verikokeessa, koska lääkkeet ovat vahvoja, ja siksi esimerkiksi maksa-arvoja täytyy seurata nuorelta ihmiseltä tarkkaan."


Ei tähän tautiin kuole.


Linkki:

Takaisin