Maailma näyttää erilaiselta jos sitä ei näe

Copyright: Mervi Sensio

On hyvin sopimatonta skoolata sinappipurkilla, varsinkin jos maljapuhe on ollut erityisen juhlava. Näin kertoi nolosta kokemuksestaan henkilö, jonka yksi aisti on off-asennossa. Näkökyvyn menettäminen ei ole vain näön menettämistä. Se tuo tullessaan kokonaisen elämänmuutoksen, sillä ilman näköä eläminen on kuin elämistä toisessa maailmassa. Siellä ei ole värejä, maisemia, tuttuja kasvoja saati selvää eroa siitä, miltä näyttävät sinappipurkki ja samppanjalasi, mutta siellä on paljon muuta, mikä näkyy äänin, hajuin ja kosketuksin. Suomessa arvioidaan olevan noin 80 000 näkövammaista. Heistä alle 10 000 on sokeita ja muut heikkonäköisiä.

Silmälääkäri löytää vian, mutta ei voi aina sitä korjata
Erilaisia silmätauteja on olemassa tukuittain. Suurin osa niistä on hitaasti eteneviä, eikä niitä voi havaita kotikonstein, jolleivat ne heti heikennä näkökykyä. Silmälääkäri Kimmo Kiviluoto mittauttaisi muun muassa yli 40-vuotiaiden silmänpaineet, jotta katala ja hissukseen etenevä silmänpainetauti löydettäisi sen uhreilta ajoissa.

Copyright: Mervi Sensio

Retiniitikon näkö häviää pikku hiljaa
Pirkko Luusalo sairastaa retinitis pigmentosaa. Se on ryhmänimitys erityyppisille silmän verkkokalvon rappeumille. Sairaus on perinnöllinen, eikä siihen tunneta parannuskeinoa. Luusalo kertoo, miltä tuntuu, kun näkö häviää pikku hiljaa eikä sille kukaan mahda mitään.

Apuvälineet auttavat arjessa
Näkövammaisten kuntoutusohjaaja Sirpa Halinen auttaa huonon näön kassa eläviä arkisissa asioissa. Yksi tärkeä osa avusta ovat apuvälineet, jotka auttavat näkemään tai toimimaan kokonaan ilman näköä. Tasa-arvoinen ja laadukas elämä on tavoite, jonka saavuttamiseksi Halinen yrittää keksiä konstit.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: