Huono sisäilma käy kalliiksi

Copyright: Tommi Lempinen

Hengityselinten sairaudet, homeremontit ja kosteusvaurioiden korjaaminen nielevät pohjattomasti rahaa. Tutkijat tietävät, että sisäilma aiheuttaa terveysongelmia, mutta sitä ei tiedetä tarkasti, mikä tarkalleen ottaen sairastuttaa ihmisiä. Terveystarkastajat puolestaan korostavat, että ihmiset voisivat parantaa asuntonsa ilmanlaatua helpoilla ja halvoillakin konsteilla niin, että osa ongelmista jäisi syntymättä.

Ongelmallisia taloja on monenlaisia. Kun vanhaan kerrostaloon tai omakotitaloon remontoidaan tiiviit ikkunat, korvausilmaa ei välttämättä tule kuin postilaatikosta. Tao talossa voi olla ilmanvaihtojärjestelmä, joka kyllä poistaa ilmaa, muttei tuo sitä tilalle. Uusissa rakennuksissa puolestaan voi olla hieno tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmä, mutta sen paineet ovat pielessä tai huolto unohtunut ja niinpä systeemi tuuppaa asuntoon enemmän hiukkaspölyä kuin poistaa sitä tai alipaineen takia asuntoon pääsee mikrobeja lattian kautta.

Syy-yhteyksiä tutkitaan kiivaasti
Osa ihmisistä sairastuu jo altistuessaan vähäisessä määrin vaarallisille mikrobeille. Tutkijat etsivät kuumeisesti johtolankoja, jotta selviäisi minkälainen altistuminen saa sairastumaan ja miten. Tutkija Anne Hyvärinen Kansanterveyslaitokselta pitää sisäilman tutkimukseen liittyviä mikrobiologisia ongelmia tutkijan kannalta kiehtovina.

Väärät ilmanpaineet voivat pilata sisäilmaa
Yhä useammin suomalaisissa rakennuksissa sisäilma tulee ja poistuu koneellisesti. Ilmanvaihtojärjestelmä toimii tehokkaasti kun, säädöt ovat kunnossa, huollot tehdään ajallaan ja kanavat puhdistetaan, ettei sisäilmaan karkaa mikrobeja ja kosteus tiivisty vääriin paikkoihin, tutkimuspäällikkö Jarek Kurnitski TKK:lta muistuttaa. LVI-alan tutkijoilla piisaa siis haasteita.

Paras sisäilman laatumittari on maalaisjärki
Mikkeliläinen terveystarkastaja Hannu Hulkkonen korostaa, että kun asuntoa tuuletetaan, siivotaan ja ilmanvaihtojärjestelmät huolletaan ajallaan, sisäilman laatu kohenee. Ihan ensimmäinen musta piste kylpyhuoneessa ei myöskään vielä välttämättä ole merkki homevauriosta.

Forum Mikkeli -seminaareissa syntyneitä arkistojuttuja:

Linkit: