Jakelukanavat muuttuvat - uudistuuko sisältö?

Minkälaisia juttuja ja sisältöjä eri tiedotusvälineiltä tulevaisuudessa odotetaan ja mikä on toimittajan ja sisällöntuottajan rooli mediakentän murroksessa? Onko mediakentässä mitään pysyvää? Muun muassa näistä asioista keskusteltiin Nettiradio Mikaelin järjestämässä mediaseminaarissa helmikuussa. Asiantuntijoina kuultiin muun muassa ohjelmapäällikkö Leena Pasasta YLE Teemasta, päätoimittaja Kaisa Peuteretta Pirkka-lehdestä sekä kehityspäällikkö Roope Pajasmaata Mainio.net -portaalista.

Lehti on mukava petikaveri
"Internetillä on omat vahvuutensa, mutta sitä ei voi ottaa lukukaveriksi sänkyyn", toteaa Pirkan päätoimittaja Kaisa Peutere, jolla on pitkä kokemus aikakauslehtien toimittamisesta. Tiedon lisäksi hyvän aikakauslehden on tarjottavat lukijoilleen myös tunteita liikuttavia asioita ja viihdettä.

Kuka maksaa nettijutun?
Internetin käyttäjät ovat ehtineet tottua siihen, että verkon käyttö on ilmaista. Mistä löytyy sitten maksaja verkkojournalismille? Osuuspankki-ryhmän Mainio.net -portaalin kehityspäällikkö Roope Pajasmaa uskoo, että maksajat löytyvät jatkossa niistä yrityksistä ja organisaatioista, jotka haluavat näkyä netissä ja joille verkossa mukanaolo on imagokysymys. Entä mikä on siinä yhtälössä sisällöntuottajan rooli?

Sisältöön satsataan satasella
Kuopiolaisen tuotantoyhtiö Susamuru Oy:n toimitusjohtaja Kari Voutilan yrityksellä on selkeä liikedea; asiakkaille tuotetaan mahdollisimman hyvää sisältöä usean eri kanavan kautta. Yritys panostaa omaan ydinosaamiseensa, sillä "kaukosäätimen käyttö on jo niin kehittynyttä että huonoja tai edes lähes hyviä ohjelmia ei kannata enää tehdä".

Freelancerin muuttuva työ
Vapaita toimittajia eli ns. freelancereita on tällä hetkellä toimittajien ammattikunnasta noin neljännes. "Toimittajalta vaaditaan nykyään yhä enemmän, ja myös työ on muuttunut entistä yrittäjämäisemmäksi", toteaa toimittaja Pekka Vehviläinen Suomen Journalistiliitosta. Vehviläinen on uusimassa parhaillaan alan perusteosta Freelancer-opasta.

Katso nettivideolta Leena Pasasen ja Kari Voutilan puheenvuorojen lyhennelmät.


Leena Pasanen
56k modeemi/ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)Kari Voutila
56k modeemi/ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Copyright: Mervi Sensio

Nettivideo kestää noin 6 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Nettivideon on toimittanut Päivi Kapiainen-Heiskanen, kuvannut Jaakko Oranen ja Pertti Hänninen ja leikannut Matti Markkanen. Tuotannon ohjaajana on toiminut Matti Markkanen.

Kuuntele Leena Pasasen ja Kari Voutilan puheenvuorot kokonaisuutena äänitiedostoina.


Leena Pasanen (pituus 41 minuuttia)
Kari Voutila (pituus 25 minuutia)


Nettiradio Mikaelin arkistosta: