Sairas sydän on raskas kantaa

Copyright: Mervi Sensio

Suomalaisten työura ja elämä päättyy muita sairauksia todennäköisemmin sydänsairauteen. Yleisin sydänsairaus on sepelvaltimosairaus. Fyysisten tuskien lisäksi sydänsairauksiin liittyvät monesti psyykkiset ongelmat. Sydän ei ole pelkkä verta pumppaava laitos, vaan elämän ylläpitäjä ja sielun koti. Siksi sen sairastuminen pelottaa ja ahdistaa. Sydänlääkäri, terveysvalistaja ja kolme sydänleikattua kertovat, mikä sydäntä puristaa.

Sydänlääkäri kumoaa seitsemän vuoden säännön
Mikkelin keskussairaalan sisätautien erikoislääkäri Heikki Jääskeläinen muistuttaa, että vain pieni osa sydänpotilaista joutuu turvautumaan leikkaushoitoon. Useimmat pärjäävät mukavasti eteenpäin oikean lääkityksen ja elämäntapamuutosten avittamana. Leikkaukseen joutuvia Jääskeläinen ei pelottele elinvuosiennusteilla, sillä jokainen sydän ja potilas ovat omanlaisensa.

Hidasta tahtia, hidasta!
Paavilaisen Kari on ollut aina puuhakas mies. Työlle piti aikanaan antaa kaikkensa. Myös harrastukset ja vapaa-ajan muut puuhat mies kohtaa tunnollisesti. Piilostressiä, näkymätöntä painetta, liikaa tekemistä vai jotakin muuta? Infarktien ja ohitusleikkauksen jälkeen sydän yhä muistuttaa, että tahtia olisi hidastettava.

Tieto toi turvallisemman olon
Sirpa Somero ei uskonut korviaan, kun lääkäri kertoi väsymyksen syyn: sepelvaltimotauti. Saman tien Somerolle ehdotettiin parhaana hoitokeinona ohitusleikkausta. Radikaali toimenpide oli hyväksyttävä. Somero lähti leikkaukseen luottavaisin mielin, sillä omat tiedot sairaudesta ja sen hoidosta auttoivat ajattelemaan eteenpäin.

Seitsemän sairauden mies ei masennu
Sepelvaltimotauti, verenpainetauti, raju allergia, astma, kihti, sokeritauti, epilepsia. Siinä rimpsu vakavia sairauksia, jotka kaikki löytyvät Häkkisen Seposta. Sairaudet veivät Häkkiseltä aktiivisen elämäntyylin, mutta tämä mies ei suostu masentumaan.

Copyright: Mervi Sensio

Terveysvalistaja vie viestiä sydämestä lapsille ja aikuisille
Eläkkeellä oleva sydämen puolestapuhuja Rauha Turunen sanoo, että sydän on kuin kello. Se käy yhden elämän ajan, sitä pitää huoltaa ja joskus siihen pitää vaihtaa osia. Rauha Turunen puhuu sydänsairauksista kokonaisvaltaisesti. Sydän ei ole vain yksi elin, mikä remonttiin menee, vaan koko ihminen.

Suomessa vietetään valtakunnallista Sydänviikkoa 6.-13.4. Viikko on sydänystävällisten elämäntapojen viestintäkampanja, jonka suunnittelusta, organisoimisesta ja aineiston tuottamisesta vastaa Suomen Sydänliitto. Kampanjan toteutumisesta vastaavat liiton 20 sydänpiiriä ja lähes 240 sydänyhdistystä.

Linkit: