Opettajien mietteitä

Millaisia kokemuksia Mikkelin oppilaitosten ulkomaalaisilla on? Uskaltavatko he liikkua Mikkelin yössä? Helsingin kauppakorkeakoulun kansainvälisessä keskuksessa Mikkelissä ja Mikkelin ammattikorkeakoulussa on tuntumaa asiaan.

HKKK:n kansainvälisen keskuksen BBA-ohjelman apulaisjohtaja Marja Jähi-Salo ja MBA-ohjelman koulutuspäällikkö Mikko Salminen kertovat, että viime aikoina ei ole ollut kovin pahoja ongelmia. Tapaukset tulevat aaltoina ja nyt on ollut rauhallisempaa.

Mikkelin oppilaitokset yrittävät vaikuttaa tilanteeseen, mutta niiden mahdollisuudet ovat rajalliset. Ne voivat lähinnä rauhoittaa opiskelijoidensa tunteita ja yrittää vedota viranomaisiin ja muihin mikkeliläisiin.

Vaikeuksia muidenkin kuin skinien kanssa?
Miksi sitten juuri Mikkelissä?
Ovatko mikkeliläiset rasisteja?
Olisiko alussa voinut tehdä toisin?

Oppilaitokset ovat yhteydessä viranomaisiin ja valmisteilla on iso yhteistyöhanke. Tähän mennessä skineihin vaikuttaminen on ollut vaikeaa.

Suhtautuvatko viranomaiset asiallisesti?
Miten skinit ovat perustelleet tekonsa?
Mihin auktoriteetteihin voisi vedota?

Tänä talvena ovat monet rasistiset teot kohdistuneet Mikkelin ammattikorkeakoulun opiskelijoihin. Koulun kansainvälisten asioiden sihteeri Eeva Manai hoitaa mm. ulkomaalaisten opiskelijoiden ja opettajien asuntoasioita, joten hänellä on tuntumaa kokemuksiin heti maahantulosta saakka.

Opiskelijoiden reaktiot?
Onko asuntojen löytäminen hankalaa?
Ketkä syyllistyvät rötöksiin?
Miksi juuri Mikkelissä?
Muitakin kuin skinejä?
Missä päin maailmaa asuit?
Miten suomalaiseen suhtauduttiin?
Miksi opiskelijat tulevat Suomeen?
Mitä opiskelijat harrastavat Mikkelissä?
Mitä epäluuloille voisi tehdä?
Opiskelijoiden ongelma irrallinen?
Takaisin

© Jukka Siren / Nettiradio Mikaeli 1999