Ulkomaalaisten kokemuksia

Riadh Habash Irakista on opettaja Mikkelin ammattikorkeakoulussa. Hänellä on pelkkää hyvää sanottavana Mikkelistä ja Suomesta:

Millaisia kokemuksia sinulla on?
Millaisia suomalaiset ovat?
Oletko kohdannut poliittisia ennakkoluuloja?
Ovatko fanaatikot samanlaisia kaikkialla?
Maapallo pienenee?


Riadhin mielestä Suomessa rasismia tai fanaattisuutta on kuitenkin vähän verrattuna moneen muuhun maahan. Nuorten fanatismilla on usein samankaltaisia syitä kaikkialla. Myös Lähi-Idän jyrkkä islamilaisuus tulee usein työttömyyden vaivaamista esikaupungeista.

Afrikkalaisella opiskelijalla on ikävämpiä kokemuksia

Olen ollut Suomessa 7 vuotta, opiskelijana ja töissä. Olin Kotkassa kauppaopistossa ja sitten Kuopiossa "polilla" ja molemmissa kaupungeissa myös töissä. Sain luvan opiskella HKKK:n Mikkelin toimipaikassa, joten siksi olen täällä. Mielestäni Mikkeli on erilainen kuin Kotka ja Kuopio. Kotkassa on paljon ihmisiä eri maista, mutta kukaan ei kutsunut sinua värin mukaan tai hyökännyt kimppuusi. Samoin Kuopiossa saatoit mennä minne vain milloin vain. Mikkelissä en koskaan mene ulos, en kävele kaupungilla. Jos menen jonnekin, pysäköin lähelle paikkaa minne olen menossa. Minulla on myös henkinen ongelma: olen opiskelija ja minun täytyisi joskus liikkua kaupungilla. Tuntuu kuin olisin vankilassa. Jos minua vastaan hyökätään, ihmiset eivät puolusta minua. Siksi suojellakseni itseäni vältän ongelmia.

Jokainen Mikkelissä ei ole rasisti. Mutta voit nähdä heitä; pukeutumistyyli kertoo että tämä mies on vaarallinen. Eräänä päivänä olin menossa kotiin koulusta ja pysähdyin huoltoasemalle lähellä rautatieasemaa. Poika seurasi minua 50 km lähelle Varkautta, ennen kuin hän kääntyi takaisin. Ja olin menossa kotiin! Näetkö? Siksi en muiden asioiden ohessa pannut nimeäni koulun sivuille.

En ole nähnyt rasistisia vanhoja ihmisiä; he eivät vain tunne minua, ihmettelevät "miksi hän on täällä". On myös nuoria ihmisiä jotka eivät koe mitään eroa värin perusteella. Olen nähnyt heitäkin vain kaupassa, koska en mene diskoon ym.

Mielestäni pitäisi puolustaa kaupunkia ja ihmisiä jotka siellä elävät. Rasismin takia esimerkiksi poliisi joutuu työskentelemään kovasti. Tampereen poliisi esimerkiksi ei mielestäni suvaitse rasismia. Minulle on kerrottu, että Mikkelin poliisi on skinien puolella. Siksi he eivät pysty kontrolloimaan tilannetta. Heidän pitäisi puhua rasistisille ihmisille: älä tee sitä, et voi hyötyä hyökkäämisestä toisen ihmisen kimppuun.

Imelda Emmar Layanto Indonesiasta ei koe Mikkeliä yhtä synkkänä. Mikkelin ammattikorkeakoulussa opiskelevalla Imeldalla on ainakin toistaiseksi ollut melko lieviä ongelmia:

Onko sinulla ikäviä kokemuksia?
Oletko ollut muualla Suomessa?
Millaisia suomalaiset ovat?
Onko kotimaassasi rasismia?
Miksi maailmassa on rasistisia jengejä?

Imelda on samaa mieltä kuin Riadh: rasismia on kaikkialla ja sen juuretkin ovat paljolti samat eri maissa. Useimmat suomalaiset ovat Imeldan mielestä varautuneita, mutta oikein mukavia kun heihin ehtii tutustua paremmin.

Pierre Teyssot Ranskasta ja Mikkelin ammattikorkeakoulusta:

Onko sinulla ollut ikäviä kokemuksia?
Onko Ranskassa samanlaisia ongelmia?
Onko kieli muukalaispelon aiheuttaja?
Mitä ranskalaiset ajattelevat saksalaisista?
Miten muita kansoja lähestytään?
Mitä rasismille voisi tehdä?

Pierrekin jakaa Riadhin ja Imeldan näkemyksen rasismin yleismaailmallisuudesta. Pierrellä ei ole ollut Mikkelissä minkäänlaisia ongelmia. Hän sanoo törmänneensä pahempiin tilanteisiin kotimaassaan. Pierren mielestä Suomessa ainakin keskustellaan rasismista ja yritetään puuttua siihen. Hänen mielestään rasismi on Ranskassa kyllä poliittisena puheenaiheena, mutta väkeä on maassa niin paljon, että ongelmien hoitaminen on vaikeampaa.

Alessandro Italiasta tuli viime lokakuussa ja on Mikkelissä maaliskuuhun.

Italiaan verrattuna Mikkeli tuntuu turvalliselta paikalta. Olen kuullut, että on skinejä ja voit nähdä heitä kaduilla... mutta monissa kaupoissa voit esimerkiksi ottaa makeiset ja mennä maksamaan eikä kukaan kontrolloi teetkö sen vai et. Se olisi mahdotonta Italiassa, koska kaikki voidaan viedä jos ei kukaan kontrolloi. Täällä voit mennä kouluun öisin ja viikonloppuisin vain näppäilemällä koodin oveen. Luokissa on tietokoneita ym., jotka Italiassa luultavasti varastettaisiin. Natsiskinejä on, he saattavat katsoa sinua, mutta ehkä tärkeää on vain välttää heitä. Minulla ei ole kokemuksia tästä, ehkä ihonvärini takia.

Alessandro on kotoisin Toscanasta, läheltä Firenzeä. Hänen mukaasna Italiassakin on paikkakunnilla eroa. "En neuvoisi sinua kulkemaan kapealla kujalla; ihmiset voivat panna veitsen sinua vasten ja sanoa "anna kaikki mitä sinulla on"". Sitä tapahtuu lähinnä Pohjois-Italiassa, ehkä etelällä ja pohjoisella on siellä erilainen tapa elää ja ajatella. Italiassa kun kuljet kaupungilla näet paljon poliiseja kontrolloimassa rikollisuutta. Ei kujilla, mutta ainakin keskustoissa olet hyvin suojeltu. Poliisi voisi öisin partioida jalkaisin, päivisin on vaikeampaa joutua hyökkäyksen kohteeksi. Öisin tehokkaampi kontrolli voisi olla parempi.

Oletko tavannut keljuja stereotypioita italialaisia kohtaan?
Riippunee ihmisistä, kaikkialla on ihmisiä jotka eivät voi sietää paitsi jotain rotua myös jotain maata. Suomessa se ei ole yleistä. Olen huomannut monet suomalaiset hyvin ystävällisiksi. Minulla ei ole huonoja kokemuksia, vain hyviä. Italialaisetkin pitävät yleenä skandinaaveista; tyylistä, elämäntavasta. Sekin riippuu tietysti ihmisestä.

Takaisin

© Jukka Siren / Nettiradio Mikaeli 1999