Savonlinnassa kaikki hyvin?

Kesäisen kultturellin kuhinan tauottua Savonlinnan kaduilla näyttäisi jatkuvan leppoisa elämänmeno, jossa myös ulkomaalaisilla on omat paikkansa: kansainvälinen kohtauspaikka ja oma osuuskunta. Kaupungissa on virkeä maahanmuuttajien monikulttuurinen yhteisö ja yliopiston yksiköt vetävät vaihto-opiskelijoita eri puolilta maailmaa. Jaetaanko ulkomaalaiset Savonlinnakin ns. "hyviin ulkomaalaisiin" eli länsimaista tuleviin, valkoihoisiin maahanmuuttajiin ja "huonoihin ulkomaalaisiin" eli erivärisiin, eri maanosista tulleisiin ihmisiin? Vai onko rasismi Savonlinnassa tuntematon ilmiö?

Jens Stoltenberg on asunut vähän yli kolme vuotta Savonlinnassa. Hän on kotoisin Hampurista Saksasta ja muutti suomalaisen vaimon ja lastensa kanssa Suomeen. Hampuriin jäi oma yritys. Savonlinnassa aika on kulunut koti-isänä ja suomea opiskellen. Viime keväänä Jens oli mukana perustamassa maahanmuuttajien työosuuskunta Monisiltaa Savonlinnaan. Sen kautta on löytynyt käännös- ja koulutustyötä. Osuuskuntalaiset ovat myös tuottaneet omaa lehteä. Nyt Jensiltä sujuu jo suomen kieli.


Miten tärkeää on suomen kielen taito?
Oletko törmännyt rasismiin tai ulkomaalaisvihamielisyyteen?

Subhasree Nandy on kotoisin Intian itäisimmästä osasta ja intialaisittain hyvin pienestä perheestä. Nandyn perheessä on vanhemmat ja kaksi sisarusta, jotka asuvat eri puolilla maailmaa. Subhasree on asunut Savonlinnassa kaksi ja puoli vuotta ja hänellä on tytär, jolta sujuu myös savon kieli. Subhasreen miehellä on työpaikka kansainvälistyneessä suomalaisyrityksessä ja komennukset eri puolelle maailmaa ovat mahdollisia. Subhasree joutui jättämään vakituisen työpaikan lähtiessään Intiasta. Hänelle on tarjottu työtä Suomessa, mutta työluvan saaminen on kiven takana.

What future plans does your family have?
What positive experiences have you had?
Where did you find your Finnish friends?
Have you faced any rasistic attitudes?
Are there problems with work permission?


Wendy Savolainen on kotoisin Sambiasta. Hän avioitui suomalaismiehen kanssa 1992. Hänen metsäinsinöörimiehensä ollessa Sambiassa kuusi vuotta työssä. Suomessa pari asui ensin Joensuussa. Wendylle suomalainen talvi oli tullut tutuksi kahdella matkalla jo ennen muuttoa Suomeen. Hän on työssä kansainvälisen kohtaamispaikan kahvilassa ja tekee nuorisotyötä. Wendyn suomen opiskelu alkoi vasta Suomessa.


Miten vertailisit Joensuuta ja Savonlinnaa?
Oletko törmännyt rasistisiin asenteisiin?
Miten olet tutustunut muihin savonlinnalaisiin?

Tallinnassa syntyneelle ja siellä sairaanhoitajaksi valmistuneelle Kerttu Everstille Suomi on ollut kotimaa jo kahdeksan vuotta. Kerttu tuli Suomeen sairaankuljettajaksi. Harrastus vieraisiin kieliin toi hänet Savonlinnaan opiskelemaan venäjää, suomea ja saksaa. Myös bulgarialaisella Angela Mitrevalla on menossa kahdeksas vuosi Suomessa ja haaveena valmistuminen joko opettajaksi tai kääntäjä-tulkiksi.

Alkuaikojen tunnelmia on enää vaikea palauttaa tarkkaan mieleen, kertoo Kerttu. Olo Suomessa oli kuitenkin kotoista alusta alkaen. Muutto Suomeen aloitti itsenäisen elämän. Nykyään jo parin viikon lomalla syntymämaassa ennättää jo tulla ikävä takaisin Suomeen.

Miten suomalaiset suhtautuvat virolaiseen?
Mikä on auttanut kotiutumisessa?
Mistä olet löytänyt suomalaisia ystäviä?

Angelalle jäi mieleen heti lentokoneesta ulos astuessa, että Suomi on kaunis ja puhdas maa, jossa on rauhallista. Hän asuu Punkaharjulla, missä on helppoa nauttia rauhasta. Bulgariassa oli pakko tottua olemaan ihmisten kanssa koko päivän.


Tuntuiko olo alussa eristyneeltä?
Oletko löytänyt suomalaisia ystäviä?
Oletko kokenut ulkomaalaisvihamielisyyttä?
Mitä hyvää on siinä, että on maahanmuuttaja?

Kansainvälinen kohtaamispaikka ja Osuuskunta MonisiltaTakaisin alkuun

© Nettiradio Mikaeli / Soile Luhtanen 1999