Viranomainen lähin omainen?

Rikosylikomissario Pellervo Nyberg Mikkelin poliisista katkoi hurjilta huhuilta siipiä jo 90-luvun alussa, kun Mikkeliin saapui liki "yhdessä yössä" reilut 200 somalipakolaista. Tuolloin valtaosa tarinoista oli vailla mitään pohjaa. Mitä miettii Pellervo Nyberg nykyisestä skini-ilmiöstä?

Hänen mielestään pikkuskinit häilyvät oikean ja väärän rajamailla minne kääntyä ja ottavat oppia isoista skineistä. He näyttävät miehisyyttään väärällä tavalla, josta on helppo luisua kaidalta tieltä.

He saattavat olla syrjääntyneitä tai arkoja, jopa kiusattujakin kavereita. Sosiaalitoimisto, sovittelutoimisto, seurakunta, koulu, nuorisotoimisto, liikuntatoimisto, kriminaaliyhdistys ja kaikki tahot, jotka tekevät työtä nuorten kanssa, ovat mukana ennaltaehkäisevässä työssä, jossa tarkoituksena on skiniongelman parantaminen.

Mikkelissä on noin 20 - 25 skiniä, jotka syyllistyvät rikoksiin. Määrä on pysynyt samoissa lukemissa viime vuosien aikana. Skinit syyllistyvät pääasiassa pahoinpitelyihin, mutta mukana on myös omaisuusrikoksia ja kotirauhan rikkomista. Nyberg on huolestunut pikkuskinien lukumäärästä. Heitä olisi syytä opastaa ja neuvoa vanhempien taholta, mikä on oikein ja mikä väärin.


Mikä on muuttunut pakolaiskeskuksen ajoista?
Onko Mikkelissä skiniongelma?
Kenen kanssa skiniongelmaa pohditaan?
Minkälaisena näkisit skinien elämänkaaren?
Miksi Mikkeli ja Joensuu ovat leimautuneet skinikaupungeiksi?

Sittemmin Mikkelin poliisi on ryhtynyt tiukentamaan valvontaa kaupungin keskustassa viikonloppuisin. Rasistisiin tekoihin syyllistyneet skinit voidaan jatkossa poliisilain suomin valtuuksin poistaa Mikkelin keskustasta tai jos poistumiskieltoa ei noudateta, poliisi voi ottaa asianomaiset säilöön. Poliisi määrää rasistisiin rikoksiin syyllistyneille jatkossa aina myös ns. matkustuskiellon, joka kieltää ko. henkilöä liikkumasta 60 päivään kaupungin keskustassa.

Sovittelija ja skinit

Mikkelin sovittelusihteeri Helena Kippo-Pohjanvirta kertoo pahoinpitelyn olevan tyypillisin skinirikos, joka hänen soviteltavakseen tuodaan. Rikoksia on lievistä törkeisiin ja sovittelija koettaa saada uhrin ja tekijän kohtaamaan. Sovittelijan avulla yritetään käydä tilanne läpi ja sopia korvauksista. Suomalaiset uhrit ovat usein valmiita sovitteluun. Ulkomaalaiset suostuvat siihen harvemmin; he pelkäävät tai eivät muuten halua kohdata tekijää.


Sovitellaanko pikkuskinien rötöksiä?
Milloin rasismi nousi Mikkelissä pintaan?
Lähtevätkö ulkomaalaiset pois Mikkelistä?
Onko asiakkaanasi ollut skinityttöjä?
Miksi joku liittyy jyrkkään alakulttuuriin?
Takaisin

© Pirjo Reinikainen ja Jukka Siren / Nettiradio Mikaeli 1999