Nettiradio Mikaelin terveysaiheiset jutut

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

ADHD on tavallinen erilainen
ADHD-ihminen ei istu hiljaa paikallaan 45 minuutin oppituntia, eikä jaksa käyttäytyä työpaikallaan aina sopivan korrektisti. Hän ei kuitenkaan ole sairas, vaan vain erilainen. (Juttu on vuodelta 2004)

Allergia: Allergia on elimistön erehdys
Allergioihin mahtuu lukuisia sairaustiloja. Mistä allergiat tulevat, miten niitä nykyään hoidetaan ja miten allergioista ennen vanhaan selvittiin? (Juttu on vuodelta 2004)

Allergiat: Koristekasvien aiheuttamat allergiat ovat hallittavissa
Puutarhakasvien ja huonekasvien allergisoivat ominaisuudet tunnetaan varsin hyvin, ja allergikot osaavat varautua rinnakkaiseloon niiden kanssa, emeritusprofessori Matti Hannuksela arvioi. (Juttu on vuodelta 2005)

Astma: Oikealla hoidolla astma on vähäoireinen
Astma on keuhkoputkien limakalvon tulehdussairaus, jossa putket supistuvat ja ahtauttavat hengitysteitä. Jos keuhkojen limakalvot levitettäisiin matoksi, se peittäisi yhden jalkapallokentän tai pienen torin kokoisen alueen alleen. (Juttu on vuodelta 2002)

Dementia: Elämää dementian kanssa
On arvioitu, että vuosittain Suomessa sairastuu 12 000 ihmistä johonkin dementoivaan sairauteen. Kaikkiaan maassamme on noin 110 000 jonkinasteisesta dementiasta kärsivää henkilöä, jotka tarvitsevat apua säännöllisesti. (Juttu on vuodelta 2000)

Diabetes: Kerran diabeetikko - aina diabeetikko
Diabetesta sairastaa Suomessa lähes 200 000 ihmistä. Diabeteksen hoito vie nykyisin noin 11 % terveydenhoitomenoistamme. (Juttu on vuodelta 2002)

Ehkäisy: Ehkäisy on parin yhteinen juttu
Miehille suunnattuja uusia ehkäisymenetelmiä on tulossa markkinoille, mikä viestittää, että ehkäisystä on tulossa vankemmin parin yhteinen juttu. (Juttu on vuodelta 2005)

Epilepsia: Epilepsia elämänkumppanina
Epilepsia on paljon luultua yleisempi pitkäaikaissairaus. Suomessa epilepsiaa sairastaa aikuisista yksi 200:sta ja lapsista yksi sadasta. (Juttu on vuodelta 2001)

Etiikka: Eettiset ongelmat leimaavat terveydenhuoltoa lähivuodet
Terveydenhuollon tohtori Markku Myllykangasta huolestuttavat terveydenhuollon eettiset kysymykset, joiden kanssa lääkärit joutuvat taiteilemaan yhä vain enemmän. (Juttu on vuodelta 2004)

Hampaat: Hampaita hoidetaan terveyden ja kauneuden tähden
Suvun geenejä ei kannata lähteä syyttelemään jos hampaat eivät pysy terveinä. Hampaiden hoitotavat, ruokailutavat ja elämäntyyli vaikuttavat enemmän kuin perinnöllisyys. (Juttu on vuodelta 2005)

Hengityselinsairaudet: Huono sisäilma käy kalliiksi
Hengityselinten sairaudet, homeremontit ja kosteusvaurioiden korjaaminen nielevät pohjattomasti rahaa. Sisäilma aiheuttaa terveysongelmia, mutta ei tiedetä mikä sairastuttaa ihmisiä. (Juttu on vuodelta 2003)

Hoitotakuu tuo oikeuksia ja velvollisuuksia
Maaliskuusta 2005 alkaen hoitotakuu antaa hoitoon pääsylle aikarajat ja yhtenäiset kriteerit. Alueellisen eriarvoisuuden odotetaan kapenevan. (Juttu on vuodelta 2004)

Homeallergia: Haista home ja materiaalipäästöt ja poista ne
Talon kosteusongelmista johtuvat oireilut ja sairastumiset on vaikea todeta, sillä joku haistaa pahat päästöt jo kynnyksellä, mutta toinen ei pode vaikka nukkuisi homekasan päällä. (Juttu on vuodelta 2003)

Itsemurha: Itsemurha on julma teko itselle ja lähimmäisille
Joka vuosi arviolta 1200 suomalaista tekee itsemurhan. He jättävät jälkeensä noin 10 000 tuskaista läheistä. Suomi loistaa kansainvälisten itsemurhatilastojen kärjessä. (Juttu on vuodelta 2004)

Jaksaminen: Välillä työ saa väsyttää, jokainen on heikko vuorollaan
Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja FL Pirkko Lahti uskoo, että on mahdollista auttaa henkilöstön jaksamista laittamalla kuntoon työpaikan pelisäännöt, henkilöstöasiat ja työterveydenhuolto. (Juttu on vuodelta 2003)

Medikalisaatio: Sairaan leima lyödään yhä helpommin
Medikalisaatiolla tarkoitetaan ihmisen joidenkin ominaisuuksien nimeämistä sairauksiksi ja niiden hoitamista lääketieteen keinoilla. Nyt näyttää siltä, että lääketiede on kytkeytymässä osaksi kilpailuyhteiskuntaa. Sen avulla ihmiset trimmaavat itseään kilpailuun toisiaan vastaan. (Juttu on vuodelta 2002)

Mielenterveys: Kun mieli järkkyy, monenlaista apua on tarjolla
Ihmisenä olemiseen kuuluu kasvukipuja, ympäristön paineita sekä ristiriitaa toiveiden ja todellisuuden välillä. Kuka vain voi sairastua, tervehtyä tai oppia tulemaan vaivojensa kanssa toimeen. (Juttu on vuodelta 2001)

Psoriasis: Ilmastohoitomatkat auttavat psoriasis-potilaita
Psoriasisliitto on järjestänyt jo 70-luvulta alkaen ohjattuja ilmastohoitomatkoja etelän aurinkoon. Ilmastohoitoon pääsevät potilaat, jotka tarvitsevat sairaalahoitoa ja jatkuvaa intensiivistä avohoitoa. Hoitomatkoilla oireet lievenevät, ja lääkitystä voi vähentää. (Nettivideo on vuodelta 2003)

Reuma: Sadan sairauden reuma
Reuma on kuitenkin sairaus, joka ei koskaan kulje samaa rataa. Sanotaan, että on yhtä monta reumaa kuin siihen sairastunutta. (Juttu on vuodelta 2004)

Saattohoito
Saattohoito on pyrkimistä parempaan kuolemaan. Suomessa toimii neljä saattohoitokotia, joissa annetaan saattohoitoideologian mukaista viime vaiheen hoitoa potilaille, joiden vaikea sairaus on edennyt vaiheeseen, missä keinoja heidän parantamisekseen ei enää ole. (Juttu on vuodelta 2003)

Silmäsairaudet: Maailma näyttää erilaiselta jos sitä ei näe
Näkökyvyn menettäminen ei ole vain näön menettämistä. Se tuo tullessaan kokonaisen elämänmuutoksen, sillä ilman näköä eläminen on kuin elämistä toisessa maailmassa. Siellä ei ole värejä, maisemia, tuttuja kasvoja saati selvää eroa siitä, miltä näyttävät sinappipurkki ja samppanjalasi. Suomessa arvioidaan olevan noin 80 000 näkövammaista. Heistä alle 10 000 on sokeita ja muut heikkonäköisiä. (Juttu on vuodelta 2004)

Sydänsairaudet: Sairas sydän on raskas kantaa
Suomalaisten työura ja elämä päättyvät muita sairauksia todennäköisemmin sydänsairauteen. Fyysisten tuskien lisäksi sydänsairauksiin liittyy usein psyykkisiä ongelmia. (Juttu on vuodelta 2003)

Syömishäiriöt: Kun syöminen hallitsee elämää
Syömishäiriöt voivat alkaa viattomasta terveellisten elämäntapojen tavoittelusta. Hyvä pyrkimys riistäytyy vähitellen syystä tai toisesta käsistä, ja edessä on ehkä vuosienkin sairauskierre. (Juttu on vuodelta 2001)

Syöpä: Syöpään sairastunut joutuu taisteluun, jonka yhä useampi voittaa
Joka neljäs suomalainen kohtaa syövän. Hoidot ja lääkkeet ovat kehittyneet ja monia syöpätauteja myös seulotaan nykyisin niin tehokkaasti, että sairaus löydetään ja saadaan kuriin ajoissa. (Juttu on vuodelta 2004)

Terveysvaikutteiset elintarvikkeet: Terveysvaikutteiset elintarvikkeet ovat tulevaisuutta
Länsimaissa väki ikääntyy ja kasaa lautaselleen mielellään elintarvikkeita, joiden uskoo edistävän terveyttä. Mediassa myyvät jutut oloa kohentavista ruoka-aineista. (Juttu on vuodelta 2000)

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Työsuojelu: Työsuojelu ehkäisee raksan riskejä
Työmailla on monia uhkia, eikä turvallinenkaan työtapa takaa nollatapaturmatilastoja. Yleisimpiä terveysriskejä ovat tapaturmavaarat ja fysikaaliset haitat kuten melu sekä kemialliset haitat, kuten erilaiset pölyt, liuottimet ja herkistävät aineet. (Juttu on vuodelta 2001)

Työuupumus: Työuupumus: totta vai tarua?
Uupumuksesta melutaan paljon ja käsitykset vaihtelevat äärestä toiseen. Joidenkin mielestä kyse on pelkästä tärkeilystä ja toiset taas näkevät uupumuksen merkkejä jokaisessa vetämättömyyden hetkessä. (Juttu on vuodelta 2000)

Vammaisuus: Puheenvuoroja vammaisuudesta ja tasa-arvosta
Sairaan ja vammaisen lapsen arjesta sekä terveydenhuollon etiikasta puheenvuoroja. (Juttu on vuodelta 1999)