Internet on vaarassa hyytyä tietoturvaongelmiin

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Nopeat tietoliikenneyhteydet leviävät parhaillaan vauhdilla. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että maailmanverkkoon kytkeytyy yhä enemmän yksityiskäyttäjien koneita. Eikä kaikissa koneissa suinkaan ole tietoturva kunnossa. Roskapostit, virukset, vakoiluohjelmat ja muu Internetissä toimivien verkkorikollisten keksimä konnuus on estettävissä asianmukaisilla varotoimilla.

Yrityksille Internet on niin oleellinen osa toimintaa, ettei riskejä ainakaan tietoisesti oteta. Asiantuntijat varoittelevat, että yksityiset ihmiset eivät vielä ymmärrä, minkälaiset uhkat odottavat pääsyä kotikoneille.

Pitää varautua siihen, että Internet on joku päivä käyttökelvoton
Teknillisen korkeakoulun professori Hannu H. Kari sai aikaan melkoisen myrskyn luvatessaan syödä hattunsa, ellei Internet kompastele vakavien toimintahäiriöiden kanssa vuoden 2006 loppuun mennessä. Karin mielestä operaattoreiden pitäisi ottaa vastuuta turvallisista tietoliikenneyhteyksistä ja käyttäjien tiedostaa Internetin pimeä puoli. Näin varmistetaan, ettei käyttäjiltä mene usko Internetiin.

Nyt on viimeiset hetket laittaa tietoturva kuntoon
Nopeita laajakaistayhteyksiä markkinoidaan parhaillaan vauhdilla maan syrjäisiinkin kolkkiin. Alan ammattilaisia huolestuttaa, kuinka maailmanlaajuinen IT-infrastruktuuri selviää tilanteesta. Verkkoon kytkeytyy koko ajan lisää yksityisihmisten koneita, jotka ovat täynnä haittaohjelmia. Eikä koneen käyttäjällä yleensä edes ole tietoa, mitä kaikkea koneelta löytyy. Tietoturva on ennen kaikkea ymmärrystä, että osaa suojautua verkkorikollisuudelta, sanoo IT-asiantuntija Matti Christensen.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: