Millaisen työn tekijöitä tulevaisuudessa tarvitaan?

Copyright: Arja Mesimäki

Työn tekemisen tahti on viime vuosina entisestään kiihtynyt, ja myös ammattirakenteet muuttuvat entistä nopeammin. Minkälaisia muutoksia tulevaisuus työelämään tuo ja miten koulutus voi muutoksiin mukautua; sitä pohtivat työelämän ja koulutuksen asiantuntijat.

Vastauksia kysymyksiin etsivät tulevaisuudentutkijat Olli Poropudas opetusministeriöstä ja Jari Kaivo-oja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta Turusta. Teollisuuden näkökulmaa tuo teollisuusasiamies Jarmo Immonen. Koulumaailman haasteista ja visioista kertovat Otavan Opiston johtaja Hannu Linturi, rehtori Jukka Kinnunen ja kehityspäällikkö Heikki Malinen Mikkelin ammattikorkeakoulusta.

Ammattirakenteet muuttuvat
Opetusministeriön yhtenä tehtävänä on selvittää ammattirakenteissa tapahtumassa olevia muutoksia. Erikoistutkija Olli Poropudas kertoo, millaisia johtopäätöksiä selvityksistä voidaan tehdä.

Innovaatiot nousussa, imitointi laskussa
Tulevaisuuden teknologioista merkitystään kasvattaa bioteknologia, joka kytkeytyy lääketieteeseen, ruokaan ja terveydenhoitoon. Kätilön ammatti on esimerkiksi sellainen, joka tulee aina säilymään, kertoo tutkija Jari Kaivo-oja Turun Kauppakorkeakoulun Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta.

Väärät mielikuvat teollisuudesta karkottavat nuoria
Teollisuudessa ollaan huolissaan ammatillisen osaamisen riittävyydestä tulevaisuudessa. Työelämän ja koulun yhteistyötä täytyy lisätä, kertoo teollisuusasiamies Jarmo Immonen Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliitosta.

Tietotekniikan insinöörejä ja tradenomeja tarvitaan
Mikkelin ammattikorkeakoulussa laaditaan strategiaa, jonka avulla valmistaudutaan suurten ikäluokkien poistumiseen työelämästä. Onko painotus tietoteknologiassa vai sosiaali- ja terveyspuolella? Asiaa valottavat rehtori Jukka Kinnunen ja kehitysjohtaja Heikki Malinen.

Asiantuntemus ja yhteistyötaidot kunniaan
Uudet ammatit syntyvät sinne, missä keksitään uusia tapoja tehdä ja toimia. Uudet osaajat ovat tienraivaajan osassa; heidän täytyy itse löytää osaamisensa ja luoda sille kysyntää. Menestymiseen tarvitaan syvää asiantuntemusta, yleistietämystä sekä verkostonkutojan taitoja, luettelee johtaja Hannu Linturi Otavan Opistosta.