Ay-liike katsoo peiliin

Copyright: Vesa Vuorela

Suuri sukupolvenvaihdos työpaikoilla ravistelee myös SAK:laista ammattiyhdistysliikettä. Uusille toimijoille on tarjolla kosolti tehtäviä, vastuuta ja valtaa, mutta helposti purtavaa pikaruokaa ei tuputeta. Millä tavoin tulevaisuuden toimijoille tasoitetaan tietä? Ja millaisia haasteita on tiedossa?

Nuorten maailma on erilainen kuin ay-liikkeeseen aikoinaan sitoutuneen vanhan kaartin. Yhteistä kieltä on etsittävä jostain uuden polven sä-kielen ja umpinaisen tuposlangin välimaastosta. Untuvikoilla on paljon ammennettavaa aikuispolven tiedoista ja kokemuksista, mutta toisaalta perinteitä ei kuitenkaan saa sälyttää nuorten niskoille taakaksi asti. Uusien tekijöiden on saatava toimia toisin.

Suurena järjestönä SAK on vakaa kuin valtamerialus ja ketteryydeltäänkin samaa luokkaa. Työn liikettä pidetään vahvana ja turvallisena, mutta sen rasitteena on myös virallisen ei-liikkeen, herkkähipiäisen kieltäytyjän, maine. Monet jäsenetkin mieltävät järjestönsä enemmän palkansaajien vakuutuslaitokseksi kuin aatteelliseksi kansanliikkeeksi.

Liikkeen perustana on toki vankka arvopohja, mutta järjestössä ei ole totuttu sitä liiemmin kaupittelemaan. Uudistuminen edellyttää toimintatapojen muutosta tässäkin: tulokkaille on tarjottava maistiaisia ja erikoistarjouksia.

Sukupolvenvaihdos on suuri haaste
"Ei riitä, että vain seuraamme muutoksia, vaan meidän pitää myös vaikuttaa muutosten suuntaan", tähdentää Kyllikki Muttilainen, Palvelualojen ammattiliiton (PAM) aluepalvelupäällikkö. Hän on pohtinut uusia haasteita tulevaisuustyöryhmän jäsenenä.

Nuoria pitää kannustaa
Metallin Etelä-Savon piirijärjestön puheenjohtaja Markku Nousiainen Savonlinnasta pitää perinteisiä toimintamuotoja edelleen hyvinä, mutta muistuttaa, että uusien toimijoiden mielipiteitä tulee kunnioittaa.

Kyllä he sieltä tulevat
Ay-aktiivi Anja Kurko Puu- ja erityisalojen liitosta Pieksämäeltä suhtautuu valoisasti tulevaisuuteen. Hänestä muutokset ovat välttämättömiä ja jopa suotavia.

Moni kokee ay-liikkeen etäiseksi
Millä nuoret saisi kiinnostumaan ammattiyhdistystoiminnasta? Mitä nuoret toivovat vanhemmalta polvelta? Anu Kärkkäinen Mikkelistä kertoo kokemuksistaan nuorena KTV:n aktiivina.

Asiat ovat yhteisiä
Heikki Seilan mielestä sukupolvien kuilu ei ole ongelma vaan häntä askarruttaa ajan haasteisiin vastaaminen. Seila on Rakennusliiton monitoimija Kerimäeltä.

SAK:n tulevaisuutta miettineen työryhmän linjaukset on koottu "Liikkeessä tulevaisuuteen" -asiakirjaksi, joka on luettavissa SAK:n kotisivuilla www.sak.fi.