Työelämä on ammattiyhdistystoimintaa ja edunvalvontaa

Copyright: Mervi Sensio

Ammattiyhdistystoiminta on ollut ja tulee olemaan suurten haasteiden edessä. Miten taata työntekijöiden turvallisuus, edunvalvonta ja muutoksiin sopeutuminen? Miten pitää työntekijöiden näkökulma esillä?

Aktiivinen puheenpitäjä pääsee vaikuttamaan huomiseen
Aluevaikuttaminen, mitä se on? Yhden ihmisen voimalla ei voi vaikuttaa alueen kehitykseen, mutta yksikin voi olla se aktiivi, joka jyrää tärkeät asiat sinne, missä ne siunataan. (Juttu on vuodelta 2005)

Ay-liike haluaa aktiivejaan mukaan kunnallispolitiikkaan
Ay-liike haluaa patistaa aktiivejaan kuntien päättäviin elimiin, sillä sitä kautta uskotaan voivan vaikuttaa palkansaajan arkeen ja siihen, että palkansaajia ylipäätään on tulevaisuudessakin. (Juttu on vuodelta 2004)

Ay-liike katsoo peiliin
Suuri sukupolvenvaihdos työpaikoilla ravistelee myös ammattiyhdistysliikettä. Uusille toimijoille on tarjolla kosolti tehtäviä, vastuuta ja valtaa, mutta helposti purtavaa pikaruokaa ei tuputeta. (Juttu on vuodelta 2001)

Ay-liikkeen kapinallinen
Kai Laaksonen on Kavika Oy:n pitkäaikainen pääluottamusmies, liiton kapinallinen ja kansalaisjärjestöaktiivi. Hän näkee, että ay-liike on politisoitunut ja siinä sivussa ovat unohtuneet vanhat kauniit arvot. (Juttu on vuodelta 2004)

Onko äänestävästä nuoresta tulossa harvinaisuus?
Nuorten usko järjestäytyneeseen toimintaan on kokenut dramaattisen laskun 80- ja 90-luvuilla. Onko äänestävästä nuoresta siis tulossa uhanalainen laji? (Juttu on vuodelta 2003)

Copyright: Mervi Sensio

Tuttu ja tuntematon luottamusmies
Työpaikoilla luottamusmies on yleensä se henkilö, jolta työntekijä ensimmäisenä kysyy neuvoa mieltään askarruttavissa työ- ja palkka-asioissa. (Juttu on vuodelta 2002)

Vaikuttamiseen löytyy monia väyliä ja keinoja
Useiden vähemmän aktiivisten kansalaisten mielestä yhteiskuntavaikuttaminen on jotain, mikä muistuttaa epämääräisesti norsujen seurustelua; se tapahtuu jossain kaukana, on perin työlästä ja tulokset ovat nähtävissä vasta aikojen päästä. Osittain yhtäläisyydet pitävätkin paikkansa. (Juttu on vuodelta 2003)

Pätevä voi päästä pitkälle luottamustehtävissä
Luottamustehtävien haltija saa etuoikeuden kouluttautua, voi edetä erilaisilla urilla ja pääsee oikeasti edistämään oman työpaikan asioita parempaan suuntaan. (Juttu on vuodelta 2005)