Parhaan eläketurvan saa olemalla pitkään töissä

Copyright: Mervi Sensio

Suomalaisten työuraa halutaan pidentää. Siten varaudutaan tulevaisuuden työvoimapulaan ja testataan eläkejärjestelmän kestävyyttä. Näiden asioiden sujuminen määrää, miten suomalainen hyvinvointiyhteiskunta pysyy pystyssä. Vuodenvaihteen tuomien eläkeuudistusten myötä keskimääräistä eläkkeellelähtöikää yritetään nostaa edes muutamalla vuodella lupaamalla paremmat ansiot joutopäiville. Jo jokaisesta 18-vuotiaana ansaitusta eurosta karttuu eläkettä ja mitä pidempään työskentelee, sitä parempaa eläkettä saa.

Satanen lisää vuoden töillä
Reilu karttumakannustin työuran loppupäässä nostaa eläkettä reippaasti. Vuodenvaihde toi myös muita eläkkeeseen vaikuttavia isoja uudistuksia. Jo 18-vuotias, opiskelija ja jopa äitiys- ja isyysvapailla oleva kartuttaa eläkettään. Työeläkelaitoksen tiedottaja Ulla Ahlgren kertoo pääpiirteet eläkeuudistuksesta.

Työ on mukava elämän osa
Pertti Laineen mielestä tuntuu pikkuisen vieraalta ryhtyä puhumaan eläkkeestä. Kun on 57-vuotias, terve ja viihtyy työssään, ei eläkkeelle lähteminen ole vakavasti ajatellen tullut mieleen vielä yhtään kertaa.

Töissä niin pitkään kuin töitä on
Sairaalatarvikkeiden valmistaja Maija Kellmanin tavoite on olla töissä 65-vuotiaaksi saakka. Mennessä nähdään, miten käy, sillä aina työntekijä ei voi itse vaikuttaa lähtöönsä jos työpaikka lähtee alta. Ja jos se lähtee työuran loppupäässä, voi olla, että työn tekemisen motivaatio lähtee samalla.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: