...ja hän teki töitä onnellisena elämänsä loppuun asti.

Copyright: Mervi Sensio

Suomalainen lähtee eläkkeelle keskimäärin hiukan alle kuusikymppisenä. Viisikymppisistä työelämässä on vielä selvästi yli puolet, mutta yli kuusikymmenvuotiaista enää vain joka viides tekee töitä. Naapurimaassa Ruotsissa eläkkeelle lähdetään noin 63-vuotiaana ja esimerkiksi Islannissa ahkeroidaan työelämässä lähes seitsemänkymppiseksi. Eläkepommi uhkaa, ja ennustuksien mukaan työttömyys kääntyy kohta työvoimapulaksi. Pitäisikö mummut ja vaarit saada takaisin töihin ja miten se on mahdollista?

Kuka joutaisi kiikkustuoliin?
Kotikaupunkiemme katukuva tulee muuttumaan lähivuosina merkittävästi. Mummut ja vaarit valtaavat tilaa. Samalla ikääntyvät tarvitsevat entistä enemmän palveluita, jotka on suunnattu suoraan heille. Kuusiviitonen diplomiekonomi Lenita Airisto kääntäisi eläkepommin markkinapommiksi. Samalla hän nauraa pitkät eläkepäiville; eihän eläkkeellä ole mitään tekemistä!

Takana 71-vuotinen työura
Yrittäjä Sally Palholla on pitkä, siis todella pitkä, 71-vuotinen työura on takana. Miten pitkä työura on edessä, on vielä arvoitus. Sally Palho aikoo sinnitellä työelämässä niin pitkälle, että työt tulevat tehdyksi. Mistä Palho saa virtaa, ja loppuvatko työt häneltä ikinä?

Keho ei ole kone
Pitkä työura antaa, mutta myös ottaa ihmiseltä paljon. Stressinsietokykyä vaaditaan nykyään jo työpaikkailmoituksissa. Paljon puhuttu työuupumus vaanii jo parikymppisiä työnarkomaaneja. Miten voidaan puhua eläkeiästä, jos moni ei jaksa edes työuran puoliväliin? Työ on ihmiselle tärkeää, mutta se ei saa olla kaikki. Psykologi Anne Lehtokoski muistuttaa, että kukaan ei ole korvaamaton, ei edes NAINEN.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: