Lapin nuoret oppivat viestintätaitoja työpajassa

Copyright:

Nuorten koulutusvalmiuksen parantaminen ja koulutukseen ohjaaminen on ollut yksi tärkeimpiä tavoitteita Inarin kunnan nuorten viestintäpajan yhteyteen syntyneessä ESR-rahoitteisessa Apro-hankkeessa. Vuonna 1995 käynnistynyt hanke on merkinnyt myös todellista piristysruisketta lappilaisnuorten viestintätaitojen ja -tapojen kehittämiseen.

Apro-hanketta edelsi Inarin kuntaan vuonna 1989 perustettu kunnallinen videopaja. Parin toimintavuoden jälkeen mukaan tuli Radio Inari, jolloin videotyön rinnalle käynnistettiin radiotoiminta. Videopajan nimi muuttui viestintäpajaksi, ja toiminta on pikkuhiljaa laajentunut käsittämän kaikenlaisen viestintään liittyvän tekemisen.

Inarin kunnan nuorisosihteeri Seppo Körkön mielestä viestintäpajalla ja siihen liitetyllä Apro-hankkeella on Inarin kunnassa ollut poikkeuksellisen suuri merkitys. Körkkö pitää suorastaan pelottavana ajatusta, että toiminta loppuisi. "Silloin menisi pohja isolta osalta nuorisokasvatustyötä, joka on ollut pitkälti juuri viestintäpajan toiminnan varassa."


Kaikki alkoi videopajasta
Kenelle työpajat suunnataan?
Työpajan merkitys


Apro-hankkeen toteutuksesta on vastannut Jarmo Siivikko. Opettaja- ja toimittajataustainen tekijämies on viime vuodet luotsannut ivalolaisia nuoria viestintämaailman saloihin. Apro-hanketta Siivikko kuvaa tyypilliseksi syrjäytymisenehkäisyhankkeeksi, jossa tehtiin 'kaikenlaisia viestintään liittyviä hommia'. Ensimmäiselle kurssille otettiin 17 nuorta, mutta tulijoita olisi ollut huomattavasti enemmän.

Hankkeen lopputulokset yllättivät Siivikon itsensäkin. 60:sta työpajan käyneestä nuoresta suurin osa hakeutui koulutukseen tai alan töihin.. Aika moni nuorista suuntasi eteläiseen Suomeen, sillä 'kun Lapista lähdetään, niin yleensä lähdetään pikkuisen kauemmas etelään, jossa koulutus- ja työmahdollisuuksia on enemmän", Siivikko toteaa.


Apro-hankkeen sisältö
Kuuden kuukauden pätkitys murrettiin
Loppuraportti yllätti


Seppo Körkkö, Sanna Kotikangas, Jarmo Siivikko. Copyright: Sippo Seurujärvi

Apro-hanke on saanut jo jatkoa, kun viime kesäkuussa Inarin kunnassa käynnistettiin niin ikään ESR-rahoitteinen Intro-hanke. Tämä hanke on edeltäjäänsä vieläkin selkeämmin suunnattu nimenomaan uusien viestintätaitojen ja -mallien kehittämiseen. Myös yhteistyökumppaneita haetaan entistä terhakkaammin kauempaakin Suomesta. Tavoitteena on, että tulevien puolentoista vuoden aikana kehittää sellainen malli, että viestintätyö Inarin kunnassa jatkuisi tavalla tai toisella senkin jälkeen, kun hankerahat loppuvat.


Viestintätyö jatkuu
Yhteistyöllä syntyy tulosta
Onko elämä ESR-rahan jälkeen?


Nettiradio Mikaelin arkistosta: