Mistä ammattilainen tuntee joulun?

Copyright: Auli Kekkonen

Joulun joutumisen tuntee jokainen tykönään, mutta eri aloilla on omat tietyt tuntomerkkinsä, jotka vääjäämättä kertovat joulun olevan ovella. Ravintolassa käynnistyy pikkujoulusesonki, tehtaan tuotanto muuttuu jouluisemmaksi, rahtitavaraliikenne vilkastuu ja taimitarhalla sypressit tuoksuvat talvellakin.

Joulu vaikuttaa ihmisten työhön sangen eri tavoin. Postiin, kauppoihin ja moniin palvelutehtäviin palkataan lisää työntekijöitä villeimmän melskeen ajaksi sen lisäksi, että vakituiset tekevät pitempää päivää. Monissa tehtaissa tuotanto on valmistautunut joulumarkkinoihin jo pitkin vuotta. Liikenteessä matkustajaruuhka kestää vain muutaman päivän. Ammatti-ihmiset kertovat jouluntienoon töistään ja antavat monenlaisia jouluvinkkejä.

Bussikuski matkaan jo käy
Pikavuoro Mikkelistä Helsinkiin lähtee aamukuudelta laiturista 10. Kuljettaja Matti Lajunen on jälleen noussut hyvissä ajoin, ja auton tavaratilaan on pakattu rahtia runsain määrin. Linja-autonkuljettaja tunteekin joulun parhaiten tavarapaljoudesta ja sumppuuntuvasta kaupunkiliikenteestä.

Pöydän ääreen veitikkaiset rientää
"Ensimmäiset pikkujouluvaraukset tulevat jo elokuussa", ilmoittaa Sirpa Huoponen ravintola Nuijamiehestä. Hän kertoo, kuinka pikkujoulukausi näkyy ravintolatyössä ja ketkä kummassa haluavat viettää pikkujoulunsa vasta tammikuussa.

Copyright: Auli Kekkonen

Tehtaan tuottehet, somat antimet
"Jouluksi valmistetaan saunatuotteita ja puurokattiloita jonkin verran tavallista enemmän", toteaa Opa Oy:llä työskentelevä Visa Mäenpää. Tehtaassa valmistetaan astioita ruostumattomasta teräksestä ympäri vuoden, mutta tuotevalikoima elää vuodenaikojen mukaan.

Sitten leikitellään kuusen alla
Harvassa taloudessa riittää tilaa piirileikkiin täysimittaisen kuusen ympärillä. Pikkuinen pöytäkuusi, pinja tai sypressi mahtuu pienoisempaankin pirttiin. Puutarhuri Kirsi Merivirta kertoo jouluhavujen huurruttamisesta ja muista alan töistä Metsätyllilän taimitarhalla.


Kuuntele myös TET-harjoittelija Salla Liimataisen tekemä joulugallup.Linkki: