Joulun kiireitä ja arkisia askareita

Copyright: Auli Kekkonen

Kiireinen hyörinä asettuu joulurauhaksi monilla aloilla - mutta ei kaikilla. On aloja, joilla arkiset askareet pyörivät pyhät arjet. Saunat lämpiävät kerrostaloissa myös jouluksi, vanhukset saavat tarvitsemansa palvelun ja nuoriso ryysii viettämään seuraelämää. Jotkut huoltohommat ovat mahdollisia ainoastaan tehtaan pitäessä seisokkia.

Ihminen voi viettää monella tapaa ikimuistoisen joulun. Jollekin herkin hetki on ollut joulu armeijassa, toiselle se on ensimmäinen oma perhejoulu kinkunpaistoineen. Jotkut muistelevat joulua potilaana, toiset hoitajana. Entäpä joulu huoltomiehenä, kodinhoitajana, tarjoilijana, koneasentajana? Alan ihmiset kertovat, kuinka joulu vaikuttaa omaa työhön.

Huoltomies ja kinkunpaistajan jouluyllätys
Huoltomiehen hommat ovat kohdallaan silloin, kun kukaan ei osaa kaivata. Päivystys pelaa ja rutiinit rullaavat. Huoltoesimies Pentti Janhunen ISS-palveluista kertoo, miten oman mausteensa huoltomiehen jouluun tuovat niin pienet muistamiset kuin rasvaisten röörien rassaaminenkin.

Palvellaan niin hyvin kuin voidaan
Mitä kodinhoitajat tekevät, kun asiakkaiden seiniä ei saa enää tapetoida eikä valmistaa kerralla kolmea pellillistä kaalikääryleitä? Maijaliisa Tolvanen on kokenut, muttei leipiintynyt kodinhoitaja, joka ottaa mielellään vastaan uusia haasteita. Nykyisin hän toimii Mikkelissä kotipalvelun yöpartiossa. Työhön kuuluu varmistaa asiakkaiden yön sujuminen mahdollisimman hyvin - myös joulun tienoon öinä.

Copyright: Matti Markkanen

Jos työ kutsuu, on mentävä
Huoltokeikkojen tekeminen teollisuudelle ja lämpölaitoksille on laiteasentaja Pekka Vauhkoselle tuttua puuhaa. Nykyisin hän viihtyy tiiviimmin konepajalla ja antaa sinkkujen lähteä pitemmille asennuskeikoille. Pienen eteläsavolaisen konepajan on etsittävä markkinarakonsa isompien puristuksessa.

Joulunviettoa yhteisessä olohuoneessa
Kyläilyn suosio on merkittävästi vähentynyt aikojen saatossa. Sen sijaan monet hakeutuvat tapaamaan tuttujaan ravintolaan. Baarimestari Jouni Tarkiainen kertoo ravintola Stopparin joulusta Mikkelissä.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: