Kodinhoitajaa tarvitaan pyhät arjet

Copyright: Matti Markkanen

- Vaikka raskaasta ammatista onkin kysymys, siinä jaksaa hyvin, kun lähtee positiivisella mielellä töihin, tuumii Maijaliisa Tolvanen Mikkelistä. Hänellä on vankka kokemus vanhustyöstä kaikkiin vuorokauden aikoihin: ennen kotipalvelun yöpartioon siirtymistään hän toimi vuosia päivätyössä kodinhoitajana.

Heikkokin vanhus pystyy asumaan kotona pitkään kotipalvelun tuella. Monesti avun tarve alkaa jo vuoteesta noususta, pukeutumisesta ja aamupalasta ja jatkuu aina iltalääkkeisiin ja levolle käymiseen. Kodinhoitajan tehtävät on tarkkaan mitoitettu asiakkaalle tehdyn hoitosuunnitelman pohjalta. Vaikka hoitajat tekevät useita asiakaskäyntejä päivän mittaan, heidän kiireensä ei saa välittyä asiakkaalle saakka. Pisimpään asiakkaan luona ollaan sovittuina siivous- ja saunapäivinä.


Kuinka apu mitoitetaan asiakkaiden tarpeisiin?
Mihin suuntaan ammatti on menossa?


On vanhuksia, jotka tarvitsevat apua öisinkin. Tolvasen Maikki työskentelee yöpartiossa 10-tuntista vuoroa kotisairaanhoitajan kanssa parina. Asiakaskäynteihin kuuluu sekä sovittuja tarkistuksia että hälytyksiin vastaamista. Tilanteet vaihtelevat öittäin; joukkoon kuuluu vessareissuja, pudonneitten ja kaatuneiden auttamista ja sairaskohtauksen saaneiden toimittamista sairaalaan. Virkuimmat haluavat nousta jo ani varhain aamutoimille.

Kodinhoitaja työssään nettivideolla.


56k modeemi/ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 5 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Nettivideon on toimittanut Auli Kekkonen sekä kuvannut ja leikannut Matti Markkanen.

Kodinhoitaja on usein ensimmäinen, joka havaitsee muutokset vanhuksen kunnossa. Maijaliisa Tolvasen mielestä omaiset ovat nykyisin kiinnostuneita vanhustensa pärjäämisestä ja pitävät yhteyttä kodinhoitajiin. Esimerkiksi dementia on vanhusten keskuudessa yleistä ja siitä ollaan aiempaa tietoisempia.


Mitä omaisten ja hoitajien on hyvä tietää?


Maijaliisa Tolvanen. Copyright: Auli Kekkonen

Tolvasen Maikki aloitti 80-luvulla työt silloisen Mikkelin maalaiskunnan palveluksessa. Tehtävät oli jaettu niin, että kotiavustajat kävivät vanhusten luona hoitamassa taloutta, kotisairaanhoitajat pitivät huolta terveysasioista ja kodinhoitajat työskentelivät enimmäkseen perheissä. Aikoina ennen ateriapalvelua oli tapana valmistaa ruokaa pakastettavaksi asti ja yhdellä kotikäynnillä saattoi vierähtää tuntikausia. Toimenkuva oli paljon väljempi, ja niille ajoille sijoittuukin muistot Maikin omalaatuisimmista tehtävistä.


Ikimuistoisiin tehtäviin kuuluu tapetinlaitto
...sekä kualkiäryleiden teko


Maijaliisa Tolvanen tietää hyvin olevansa ammatissa, jonka työt eivät taatusti lopu. Häntä askarruttaa ammatin tulevaisuus:
- Nuoriso ei taida olla kovin kiinnostunut tästä ammatista, kun tämä on kuitenkin raskasta fyysisesti. En tiedä mikä meidät vanhana sitten perii. Kysyy kyllä tiettyä fiilistä, kuka lähtee tähän ammattiin.

Linkki:

Takaisin