Työntekijänä täällä Euroopassa

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Monien suomalaisten on edelleen vaikea mieltää oma eurooppalaisuutensa. Syrjästäkatsojan roolia perustellaan usein tiedon puutteella. Infoa on kyllä saatavilla, jos on motivaatiota ottaa selvää. Mutta pitäisikö kansalaisten muka olla kiinnostuneita omista asioistaan?

Vaatii toki jonkin verran oivallusta hahmottaa, että esimerkiksi oman kämpän ja sapuskoiden hintoihin ja työn pysyvyyteen heijastuvista asioista on kuitenkin kyse, kun puhutaan eurooppalaisesta päätöksenteosta. Siitä on kyse myös europarlamenttivaaleissa. Eri aloilla työelämässä toimivat kertovat, kuinka he näkevät EU:n merkityksen omalta kannaltaan.

Nätti naama ei riitä
Europarlamenttiin valittavalla tulee olla pääluottamusmies Ritva Terhon mielestä tuntumaa pätkätyöläisten ja yksinhuoltajien arjesta sekä tietoa yhteiskunnan eri tasoilta. Hän kannustaa etenkin naisia ja nuoria ottamaan paikkansa maailmassa.

Hyvinvoinnin kasvattamisesta on kyse
"Eurooppalaisella tasolla tehdään päätöksiä asioista, jotka vaikuttavat työntekijän oikeuksiin ja vaikutusmahdollisuuksiin työelämän keskeisissä asioissa", sanoo pääluottamusmies Olli Sironen Savonlinnasta. Hän katsoo, että EU-tuilla on pystytty lieventämään rajua rakennemuutosta, vaikka hankkeista saatava hyöty ei näykään helposti ja nopeasti.

Ystävämussukoita ja kilpailusäännöksiä
Pääluottamusmies Aila Makkonen pitää kansainvälistymistä ja tasa-arvoa hyvänä asiana, mutta suhtautuu varauksella kilpailuttamiseen hoito- ja hoivasektorilla. Hänen työpaikallaan savonlinnalaisessa päiväkodissa pantiin pystyyn oma EU-projekti.

Suuntaa Euroopalle etsimässä
"Näissä vaaleissa ratkaistaan, mihin suuntaan Eurooppaa aletaan kehittää. Pienestäkin maasta tuleva edustaja voi vaikuttaa paljonasioihin omassa ryhmässään", muistuttaa SAK:n kansainvälisen osaston johtaja Marjaana Valkonen. Hän kertoo keskeisistä työelämäkysymyksistä meillä ja muualla.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: