Kesäduuni kasvattaa työelämätaitoja

Copyright: Auli Kekkonen

Oman rahan hankkiminen on monelle nuorelle ylivoimaisesti tärkein motiivi kesätyön tekemiseen. Ensimmäiset kesätyöpaikat ovat monesti varsin kaukana omasta unelma-ammatista. Harva nuori tulee haravaa heiluttaessaan tai mansikkamaalla huhkiessaan miettineeksi, mitä hyötyä työntekoon oppimisesta yleensäkin voi olla omalle tulevaisuudelle.

Kaikenlainen työ on tavallaan antoisaa
"Aloitin kesätyöt 13-vuotiaana istuttamalla kuusen taimia", kertoo Riitta Sikiö. Nykyisin hän työskentelee kolmatta kesää Finnforest Oyj:n kertopuutehtaalla Punkaharjulla ja valmistuu talvella luokanopettajaksi. Monenlaiset kesätyöpestit ovat opettaneet hänelle sen, ettei mitään työtä pidä väheksyä.

Työn oppii, kun asenne on omasta takaa
Mikkelin Prisma työllistää kesäisin kymmeniä nuoria. Lukiota käyvä Ilkka Kari on eräs nuorimmista kesätyöntekijöistä. Hän tekee töitä ison ja vilkkaan kaupan päivittäistavaraosastolla Keijo Heikkisen alaisena. Osastopäällikkö Heikkinen kertoo, millä perustein kesätyöntekijät valitaan.

Hoivatyössä jatkuvuus on laadun tae
"Turvallisuuden ja jatkuvuuden tunne on tärkeää vanhuksille", toteavat Maija Nykänen ja Eeva Arpiainen. He työskentelevät Mikkelissä palvelutalo Pietarinpirtissä, joka tarjoaa ympärivuorokautista hoivaa yli 60 vanhukselle. Maija Nykänen tekee talossa ensimmäistä pitkää sijaisuuttaan, kun taas Eeva Arpiaisella on oman työnsä lisäksi vankka kokemus opiskelijoitten luotsaamisesta harjoittelujen kautta vanhustyön ammattilaisiksi.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: