Kesätyötä ei tehdä vain palkan tähden

Copyright: Auli Kekkonen

Monet nuoret painavat kesäduuniaan tilipäivä mielessä kangastellen. Euroilla lastatun palkkapussin merkitystä ei sovikaan vähätellä, sillä kesätyö on varsinkin opiskelijoille välttämätöntä leivän ja lirkutusten rahoittamiseen. Aina ei juolahda mieleen, että työstä voi saada myös henkistä pääomaa tulevaisuuttaan varten. Mitä kesätyö antaa ja mitä se vaatii?

"Koulussa istuessa oikein jo kaipaa töihin"
Timo Mannila on kesähitsaaja Pieksämäeltä. Hän rahoittaa opintojaan paiskimalla hommia Naaraharju Oy:llä. Talvisin hän opiskelee tuotantotaloutta Pohjois-Savon ammattikorkeakoulussa. Tuleva insinööri kertoo, miten työnteko hyödyttää opintoja ja mikä piirustuksissa joskus huvittaa.

"Asiakkaalle tarjottava muutakin kuin lihapullia"
Tuore ylioppilas Kirsi Sallinen työskentelee kesän Ravintola Kulkurissa Visulahden matkailukeskuksessa, ja yliopistopaikka syksyksi on jo tiedossa. Sallinen palvelee asiakkaita sievä minihame yllä, mutta kokemuksia on myös rouheammista kesätöistä, kuten roskien keruusta ja vessojen siivoamisesta.

Copyright: Auli Kekkonen

"Ammattimiehiltä oppii uutta joka päivä"
Tuomas Hynönen ja Ari Heinipuro ovat kesätöissä Etelä-Savon Energian Ese-Tekniikka Oy:llä Mikkelissä. Nuoret miehet opiskelevat sähköalaa eri opinahjoissa. Molemmat vakuuttavat, että kokeneemmilta tekijöiltä saa paljon sellaista oppia, mitä koulu ei pysty jakamaan.

Työ sinällään on tärkeää
"Minusta ei ole niinkään tärkeää, onko kesätyö juuri sen alan työtä, jonne myöhemmin kouluttautuu tai työllistyy", sanoo työvoimatoimiston johtaja Sirkka Rytkönen Pieksämäeltä. Hänestä kesätyönteko palvelee niin nuorten itsensä kuin yritystenkin tulevaisuutta, ja aikuisten tehtävänä on tukea nuorten ensiaskeleita työelämään.

Linkki:

Nettiradio Mikaelin arkistosta: