Kesätyö avaa nuorelle ovia työelämään

Copyright: Mervi Sensio

Monet työpaikat keikahtavat ainakin hetkeksi päälaelleen, kun vakituinen porukka lähtee lomille ja työtehtävät jäävät kesätyöntekijöiden hoteisiin. Onni kuitenkin on, että kesätöitä tulee tarjolle, sillä nämä työt availevat nuorille ovia työelämään. Mutta millä eväillä nuori lähtee kesätöihin ja miten nuori otetaan töissä vastaan? Kesätöitä pohditaan tässä jutussa neljän nuoren ja yhden vähän kokeneemman kanssa.

Enemmän tietoa ja sopivasti vastuuta
Savonlinnassa opiskelevat Maiju Asikainen ja Suvi Korhonen omaavat jo useita erilaisia kesätyökokemuksia ja ovat oppineet ainakin sen, että jo ennen töihin marssimista ja varsinkin siellä ollessa kannattaa avata suunsa ja kysellä. Kirjallinen työsopimus on myös hyvä tae siitä, että tiedetään, mitä työnantaja ja työntekijä kesältä odottavat.

Työ on tärkein, muut hoituvat siinä sivussa
Autoasentajalinjalla Savonlinnan ammattiopistossa opiskelevat Jarno Finér ja Toni Kosonen pitävät työssä tärkeimpinä itse työtä ja palkkaa. Ehkä muut työelämään kuuluvat asiat alkavat kiinnostaa enemmän kun astellaan työelämään oikein urakalla, pojat arvelevat.

Kesätyöntekijä on osa tärkeää ketjua
Tehtaassa työsuojeluvaltuutettuna toimiva Niina Rinkinen toivoo, että nuorille jaettaisi enemmän tietoa niin työelämästä yleensä kuin juuri siitä omastakin kesätyöpaikasta, sillä ymmärtäessään työelämän toimintatapoja kesätyöläinen hyötyy kokemuksistaan enemmän ja kokee omassakin kesätyössään olevansa tärkeä osa työelämän ketjua.

Haastattelut on tehty Savonlinnan ammattiopistolla järjestetyssä tilaisuudessa, jossa ammattiliitot jakoivat nuorille tietoa työelämän pelisäännöistä.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: