Eväitä elämän matkalle

Jos haluaa saada työstään vilpitöntä asiakaspalautetta välittömästi, on parasta hakea paikkaa päiväkodista. Ryhmäavustaja Mika Mässeli paistattelee hetkittäin suosiossa - ja kohta saa tietää olevansa täysi rontti.

Vuorohoitoryhmiksessä ovi käy aamusta iltaan kuin käkikellon luukku. Talossa on väkeä vuorokaudet läpeensä, sillä lasten hoitoajat rytmittyvät vaihtelevasti vanhempien työaikojen mukaan. Eri aikoihin saapuvien lasten vireystilojen yhteen sovittaminen onkin eräs vuorohoidon haasteista.

Ilta päiväkodissa
Yövuoron työ on erilaista


Ryhmäperhepäiväkoti Lilliputissa toteutetaan kokonaisvaltaista esiopetusta. Lasten kehitystä ja valmiuksia tuetaan leikinomaisesti mutta tavoitteellisesti muulloinkin kuin varsinaisten opetustuokioiden aikana. Mika Mässeli kertoo esiopetuksen tavoitteista ja toteutuksesta.

Ryhmässä pärjääminen on iso juttu
Valmiuksien virittely eri asioissa
Päiväkodin edut esiopetuspaikkana

Päiväkodin pikku machoille Mika tietää olevansa merkittävä malli, olipa kyse sitten tiskikoneen käyttämisestä tai puumiekkojen tekemisestä. Hän ei myönnä tulevansa lellityksi naisvaltaisella työpaikalla, mutta hymyilee asiaa kysyttäessä. Sen sijaan häntä huolettaa, miten varhain aikuisten asiat puskevat lasten maailmaan esimerkiksi televisiosarjoista.

Puumiekkoja runsain määrin
Kyökkipiikana apinamiehille
Työkaverina yhteisössä

- Ryhmäavustaja tekee työtä koko persoonallaan, toteaa Mika Mässeli. Nuori mies sai tuntumaa ammattiinsa jo varhain: hänen äitinsä toimi perhepäivähoitajana. Myöhempi opiskelu sosiaalialalla antoi varmuutta uran valintaan. Mika osallistuu päivittäisrutiineihin sekä toimii asiantuntijana, kun puuhataan tietokoneiden, puutöiden tai musiikin parissa.

Kun paikalla on paljon lapsia, toimia voidaan eriyttää pienryhmiin. Lapset viihtyvät, ja hoitajat voivat paremmin tehdä työnsä kehittämisessä tarvittavia havaintoja asiakkaidensa tarpeista. Lilliputissa on kaikkiaan 10 työntekijää ja kolmisenkymmentä hoitolasta.

Takaisin

© Nettiradio Mikaeli / Auli Kekkonen 2000