Omalla persoonalla varustettuja yksilöitä

- Aikuisten maailman elämänrytmi ja tehokkuusajattelu heijastuu myös lasten maailmaan, toteaa päivähoitaja Ritva Kauppi. Hän on työssään nähnyt, kuinka lapsuus lyhenee ja leikit muuttuvat. Lasten tarpeisiin pyritään vastaamaan kuitenkin aina parhaalla mahdollisella tavalla.

- Työ lasten parissa on iloista työtä, luonnehtii Ritva Kauppi Siekkilän päiväkodista Mikkelissä. Hän nauttii työstään, koska siinä saa seurata lasten kehitystä ja toteuttaa itseään, kun päivät ovat monipuolisia ja vaihtelevia. Viihtymiseen vaikuttaa myös ratkaisevasti työyhteisön ilmapiiri, joka syntyy rehellisyydestä ja avoimuudesta ja toisten huomioon ottamisesta. Lapsia on hoidossa miltei 60 ja aikuisia töissä toistakymmentä.

Riittääkö päiväkodissa syli kaikille?
Tarvitaanko työssä kuulosuojaimia?

Ritva Kauppi on pannut merkille, että televisio vaikuttaa nykylasten leikkeihin hyvin voimakkaasti. Myös liikunnallisuus vapaa-ajalla on vähentynyt ja tämä on otettu huomioon päiväkodin ohjelmassa samoin kuin poikien tilan ja toiminnan tarve. Sähly on yleisesti suosittu laji ja pikkupojille sopii nassikkapaini. Uusiin villityksiin otetaan myös osaa: lapset harrastavat rivitanssia!

Kuinka lasten elämä on muuttunut?
Miten leikeille on tapahtunut?


- Tottakai aikuiset haluavat lasten parasta, toteaa Ritva Kauppi. Hän lisää kokeneena kasvattajana, että lapsen paras ei ole aina antaa sitä, mitä lapsi haluaa. Aikuinen saa tietää asioita paremmin, ja siihen lapsen on voitava luottaa. Pettymysten sietäminen on elämisen näet taitoa, jota myös täytyy harjoitella. Aivan pikkuisten kanssa ei tarvitse kaikesta edes neuvotella, isompien kanssa keskustelu yleensä tuottaa tuloksia.

Takaisin

© Nettiradio Mikaeli / Auli Kekkonen 2000