Linux kiinnostaa julkishallinnon organisaatioita

Copyright: Sippo Seurujärvi

Linux-käyttöjärjestelmä kiinnostaa yhtä lailla yrityksiä kuin yksityishenkilöitä. Linuxin soveltuvuutta julkishallinnon käyttöön tutkitaan parhaillaan muun muassa Turun kaupungissa, ja valtiohallinnon organisaatiot Eduskuntaa ja Valtiovarainministeriötä myöten seuraavat tiiviisti tutkimusta. Tullihallitus, Ilmatieteen laitos, Suomen Puolustusvoimat ja Vaasan kaupunginkirjasto ovat hyviä esimerkkejä organisaatioista, joissa on uskallettu luottaa tähän kymmenen vuotta sitten Suomesta Linus Torvaldsin toimesta maailmalle lähteneeseen käyttöjärjestelmään.

Mikä Linuxin maailmanvalloitusta sitten jarruttaa? Millaisia palveluita Linux-asiakas tänä päivänä saa ja voiko avoimeen lähdekoodiin luottaa? Jututimme Linuxin suomalaisia käyttäjiä ja kuntasektorin päättäjiä.

Maailma kaipaisi yhteisiä pelisääntöjä
Filosofian tohtori Johan Silenillä on takanaan pitkä Linux-historia, sillä hänen työpaikallaan Ilmatieteen laitoksella Linux otettiin käyttöön jo 1990-luvun puolivälissä eli heti kun ensimmäiset versiot oli julkaistu. Tärkein valinta käyttöjärjestelmää valittaessa on ollut järjestelmän luotettavuus.

Tullihallitus luottaa Linuxiin
Suomen Tullilaitos lähti 10 vuotta sitten rakentamaan keskitettyä tietojärjestelmää. Vuonna 1991 ainoa toimiva ratkaisu perustui Unix-käyttöjärjestelmään. Vuodesta 1995 alkaen Unixin rinnalla on palvellut myös Linux. Tullihallituksen tietohallintopäällikkö Kari Suvila on edelleenkin valintoihinsa tyytyväinen.

Suosiiko Kuntaliitto Linuxin käyttöönottoa?
Turun kaupunki on rohkeasti lähtenyt tutkimaan mahdollisuuksia siirtyä Linux-käyttöjärjestelmän käyttäjäksi. Linuxiin siirtyminen toisi Turun kaupungille vuositasolla 1 - 2 miljoonan markan säästöt lisenssimaksuissa. Kuntasektorin kuulumisia kertoo erikoisasiantuntija Simo Tanner Kuntaliitosta.

BestLinux -jakelu tehdään Tampereella
Suomalainen Linux-jakelu, BestLinux, tehdään Tampereella. Suomalainen Linux-jakelu on räätälöity henkilökohtaiseen käyttöön, ja tehokäyttäjän tarvitsemat toiminnot kuten sähköpostipalvelin, on suomalaisjakelusta pudotettu pois. BestLinuxin markkinointipäällikkö Erno Räsänen kertoo, miten Linux-käyttöjärjestelmä asentuu koneelle.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: