Tuttu ja tuntematon luottamusmies

Copyright: Auli Kekkonen

Työpaikoilla luottamusmies on yleensä se henkilö, jolta työntekijä ensimmäisenä kysyy neuvoa mieltään askarruttavissa työ- ja palkka-asioissa. Eri alojen luottamusmiehet kertovat, millaisena he näkevät roolinsa ja tehtävänsä muuttuvassa työelämässä. Lakimies luonnehtii työelämälainsäädännön kehitystä ja luottamusmiesten merkitystä.

Perinteisissä mielikuvissa luottamusmies näyttäytyy etäisenä ja hiukan pelottavanakin - hahmona, joka lukee lakia niska punaisena. Tehtäväkenttä on aikojen saatossa monipuolistunut työnantajan vastapelurista neuvottelutaitoiseksi yhteistyökumppaniksi. Luottamusmies lukee lakia edelleenkin, mutta sukkuloi sujuvasti useaan suuntaan.

Luottamusmies lukee kirjaa aamuin illoin
"Kaikkea ei voi muistaa ulkoa, ja välistä esitetään kinkkisiäkin kysymyksiä", luonnehtii mikkeliläinen luottamusmies Hellin Syrjäläinen tiivistä suhdettaan alan kirjallisuuteen. Hän tulkitsee "tessiä" nuorille työntekijöille, joita askarruttaa erilaisten lisien ja vapaiden määräytymien vuorotyössä kunta-alalla.

Copyright: Auli Kekkonen

Ei tarvitse kyliltä kuulla
"Luottamusmiehellekin kerrotaan, mitä firmassa tapahtuu", toteaa Unto Nousiainen Ristiinasta. Hänen nähdäkseen viestintäkulttuuri on muuttunut avoimemmaksi ja työn kehittäminen on noussut aiempaa tärkeämmäksi luottamusmiehen tehtävissä.

Hyvästä työntekijästä kannattaa pitää kiinni
Kaupan alalla tehdään paljon osa- ja määräaikaista työtä. Marja Kekäläinen Mikkelistä puntaroi alan kysymyksiä luottamusmiehen näkökulmasta. Mistä tuntee hyvän luottamusmiehen?

Lain todellinen sisältö haetaan käytännön kautta
Juristin puoleen käännytään yleensä silloin, kun sukset ovat jo menneet ristiin. Oikeuskäsittelyssä yksittäisen työntekijän asian lisäksi kyse on usein rajankäynnistä lain tulkitsemisessa myös vastaisuuden varalta. Vastaava lakimies Juha Jakonen AKT:stä opastaa työelämälainsäädännön pykäläviidakkoon.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: