Media murroksessa

Kuva Nettiradio Mikaelin mediaseminaarista. Copyright: Jaakko Oranen

Tietoyhteiskunta nähdään usein maailman kylänä, jossa voimme liikkua vapaasti ajan ja paikan kahleet unohtaen. Digi-tv sekä lukuisat, vielä tulevaisuuden hämärässä olevat sovellukset lupaavat vuorovaikutteisuutta ja uusia elämysmuotoja. Teknologia haastaa käyttäjänsä: tarvitsemme nykyistä parempia viestintä- ja tietotekniikan taitoja sekä kykyä hankkia informaatiota eri välineistä. Joudumme yksilöinä ottamaan yhä suuremman vastuun omasta elämästämme. Tervetuloa uusi uljas digiaika!

Digi-tv tuo mukanaan uusia kanavia ja palveluita. Kodin viihdekeskuksesta pääsee myös Internetiin. Kun tarjonnan määrää kasvaa kovaa vauhtia, herää kysymys, mistä kaikki ohjelmat hankitaan? Saammeko vastaanottimiimme lisää formaattihuttua ja amerikkalaisia häh-hää-sarjoja? Kysymystä puntaroi Kotimaa.Nyt -ohjelman tuottaja Timo Keränen.


ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (240x180, 150 Kbps)
Laajakaista (320x240, 300 Kbps)


Pikkuruiset, langattomat vastaanottimet ovat toistaiseksi olleet roolipelaajien cyberpunkhaaveita. Taskussa kulkeva television, radion, tietokoneen ja Internetin yhdistelmä voi olla todellisuutta jo lähiaikoina. Millainen on digitaalisen median vastaanotin tulevaisuudessa, Kauppalehti Onlinen toimitussihteeri JR Leskinen?


ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (240x180, 150 Kbps)
Laajakaista (320x240, 300 Kbps)


Toimittajan työ on murroksessa. Yksipuolinen lehti-, radio- tai televisiotoimittajan työ ei enää välttämättä riitä, vaan moniosaajan on yhdisteltävä eri välineitä ja tarvittaessa viedä tuotoksensa verkkoon. Television roolihenkilöistä puhutaan kuin vanhoista tutuista ja Internet täyttyy uusheimojen perustamista keskustelureservaateista. Miten lisääntyvä medialisoituminen vaikuttaa yhteiskunnan toimintaan, ihmisten keskinäiseen kanssakäymiseen ja todellisuuskuviemme rakentumiseen? Vastaajana Seura-lehden toimituspäällikkö Kikka Isoviita.


ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (240x180, 150 Kbps)
Laajakaista (320x240, 300 Kbps)


Tietoverkossa vaeltajat rakentavat tietokantoja itseään kiinnostavista aiheista ja tuottavat niihin omaa maailmankuvaansa vastaavan sisällön. Journalistiliiton työehtoasiamies Petri Savolainen, tarvitaanko tulevaisuudessa journalisteja? Mikä on journalismin tehtävä?


ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (240x180, 150 Kbps)
Laajakaista (320x240, 300 Kbps)


Heli Järvinen asuu pienellä eteläsavolaisella saarella Kerimäellä. Hän on tehnyt freelance-toimittajan hommia seitsemän vuotta. Miten digitalisoituminen on vaikuttanut hänen työhönsä?


ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (240x180, 150 Kbps)
Laajakaista (320x240, 300 Kbps)


(Tässä jutussa kokeilimme äänilinkkien sijaan videolinkkien käyttöä. Oliko ratkaisu mielestäsi onnistunut? Palautetta voit lähettää osoitteeseen: timo.juurinen@internetix.fi. Katsominen vaatii RealPlayer versio 8:n, vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videoleikkeitten copyright: toimittaja Timo Juurinen; kuvaus ja leikkaus Jaakko Oranen; virtuaalikordinaattori Matti Markkanen.)


Käyttäjäpalautteen pohjalta tarjoamme media-haastattelut nyt myös äänitiedostona. Haastateltavina seuraavat henkilöt haastattelujärjestyksessä: Kotimaa.Nyt- ohjelman tuottaja Timo Keränen, Kauppalehti Onlinen toimitussihteeri JR Leskinen, Seura-lehden toimituspäällikkö Kikka Isoviita, Journalistiliiton työehtoasiamies Petri Savolainen sekä freelance-toimittaja Heli Järvinen. Haastattelun kesto n. 10 minuuttia.

Linkit: