Metallin monimuotoisuus yllättää

Copyright: Auli Kekkonen

Näyttävimmillään metalliala on sinkoilevia kipinöitä ja hehkuvia ahjoja, mutta töitä tehdään myös puhtain valkein sormikkain. Elektroniikkateollisuus - Nokia lippulaivanaan - on moderneinta metallia. Konepajateollisuudessa ja autokorjaamoissa tehdään perinteistä työtä ajanmukaisin menetelmin.

Kännykkäbuumin huumassa ei aina huomaa, kuinka elektroniikka on kaikkialla läsnä. Vaikka informaatioteknologia on sanana hyvin käsitteellinen, käytännössä on kyse ihmisten jokapäiväisistä vehkeistä työssä, kotona ja vapaa-ajalla. Näitä vehkeitä valmistetaan tehtaissa ja pajoissa ja huolletaan korjaamoilla.

Metalliteollisuuden kehitys kaikkiaan on informaatioteknologian tekemistä ja soveltamista tuotantoon. Tämä näkyy niin työn tekemiseen tarvittavissa laitteissa kuin itse tuotteissakin tietokoneohjatuista sorveista valtamerilaivoihin.

Niin nörteille kuin käsityöläisillekin
"Metalliteollisuus on vankasti tulevaisuuden ala", toteaa Metallityöväenliiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa tarkastellessaan metallin keskeisten toimialojen nykytilaa ja näkymiä. Mitä oppia Etelä-Savossa olisi otettavissa Jyväskylästä tai Oulusta?

Perushalosta kommunikaattoriin
"Aina tulee ohjelmia, jotka viisastuttavat puhelinta. Viimeiset kolme vuotta kehityksen vauhti on ollut hirveä" , kertoo tietoliikenneasentaja Jyrki Halminen telekorjaamolta Mikkelistä. Jotkut matkapuhelimet kaipaavat vain päivitystä, mutta vastaan tulee myös ihmeellisiin seikkailuihin joutuneita kapuloita.

Sylinterien porausta ja kampiakselien kiillotusta
Jorma Vauhkonen tietää, miten päin kampiakselin kuuluu olla. Hän kertoo työstään pieksämäkeläisellä moottorikoneistamolla. Vaikka työtä tehdään sisätiloissa, vuodenaikojen vaihtelu näkyy työssä.

Copyright: Auli Kekkonen

Raskasta metallia konepajalla
Vaihetyöntekijänä Ari Martikainen sukkuloi koneelta ja työtehtävältä toiselle. Pieksämäkeläisellä konepajalla tarvitaan taitoja perusosaamisesta cnc-työstöön.

Autonasentajan puhtaat haalarit
Työ autokorjaamolla on muuttunut monimuotoisen hienomekaniikan suuntaan. Erikoistyökaluja on paljon ja viat jäljitetään mittalaittein. Toista oli silloin, kun Tuomo Ylönen aloitti nuorempana asentajana 1960-luvulla Mikkelissä.

Mikaelin arkistossa metallimiesten haastatteluja: