Metsäalan tulevaisuus näyttää hyvältä

Jyrki Ketola. Copyright: Matti Hakala

Metsäalan asiantuntijat ry:n järjestöpäällikkö Jyrki Ketolan mukaan työllisyystilanne metsäalalla on tällä hetkellä hyvä. Metsureista tulee pulaa tulevina vuosina ja hyvistä metsäkoneenkuljettajista on jo nyt pulaa. Toimihenkilöpuolella tilanne on parantunut tasaisesti jo 10 vuoden ajan, ainoastaan tänä vuonna tilanne tulee olemaan huonompi suurten metsäteollisuusyritysten rekrytointikieltojen takia. Dramaattisia muutoksia ei kuitenkaan ole näköpiirissä.

Metsäteollisuusyritysten suunnitelmat ulkoistaa osia palveluistaan huolestuttavat Ketolaa. Palveluiden ulkoistamisessa on osittain suuriakin riskejä mm. luontokohteiden tuhoutuminen ja muutenkin virheiden mahdollisuus kasvaa.


Ulkoistaminen lisää virheitä


Metsäalan koulutus on suhteellisen hyvin ajan tasalla työelämän vaatimuksiin nähden. Metsällisten aineiden opetus on kuitenkin vähentynyt, ehkä jo liikaakin, kun panostetaan markkinointiin, luontoasioihin ja sosiaalisiin taitoihin. Työnantajat huolehtivat varmasti jatkokoulutuksesta tulevaisuudessakin nykyiseen hyvin toimivaan tapaan. Ketola ei näe sellaista mahdollisuutta, että Suomi ei olisi johtava metsäteollisuusmaa.

Janne Karhunen. Copyright: Matti Hakala
Suomi on koko ketjussa maailman huipulla


Kolmannen vuoden metsätalousinsinööriopiskelija Janne Karhunen on ollut kiinnostunut metsästä lähes koko elämänsä ajan. Metsätalousinsinööriopinnot kiinnostivat heti, kun tällainen mahdollisuus valkeni. Opintojen alkaessa metsäalalla tuntui olevan hyvin työpaikkoja, mutta nyt opintojen loppusuoran häämöttäessä tuntuu että työn saanti voi olla vaikeaa. Janne arveleekin, että pätkätöitä tulee varmasti tehtyä ainakin valmistumisen jälkeen. Toisaalta tietotaidon kehittäminen jatkokouluttautumalla jopa heti valmistumisen jälkeen on Jannelle yksi varteenotettava vaihtoehto.


Pätkätyöt ovat todennäköisiä


Nettiradio Mikaelin arkistosta: