Moniosaajia ollut ennenkin

Kuva Kalle Fröjdin arkistosta.

Media-alan uudet moniosaajat ovat viime aikoina nousseet otsikoihin. Kuitenkin myös tämän päivän toimittajakonkarit ovat usein varsinaisia monitaitureita. Työkokemusta on vuosikymmenten saatossa karttunut niin painotuotteista kuin äänestä ja liikkuvasta kuvasta. Onpa joku joutunut siinä sivussa hoitamaan myös levikkipäällikön, ilmoitusmyyjän ja latojan apupojan tehtävätkin.

Moniosaajat kovilla
Mikkeliläinen radiotoimittaja Kalle Fröjd on omalla alallaan varsinainen monitoimimies. Uransa Fröjd aloitti sanomalehdessä, mutta tutuksi ovat tulleet vuosien myötä niin radio kuin televisiokin. - Nykyään monipuolista osaamista vaaditaan yhä useammin. Vaarana on, ettei riittäviä taitoja synny millään osa-alueella, Fröjd sanoo.

Kysy itseäsi viisaammilta
Veikko Kilkki valmistui aikanaan kansakoulunopettajaksi. Opettajan ääni kuuluu Länsi-Savon toimittajan puheessa yhä, kun hän luettelee työn vaatimuksia: ajankohtaisuus sekä tekstin tiiviys ja selkeys ovat hyvän jutun ominaisuuksia, esitettiin se sitten missä mediassa tahansa.

Tunteen paloa oltava
Aito uteliaisuus ja tunteen palo ovat työssä tärkeintä, sanoo hiljattain eläkkeelle jäänyt tv-toimittaja Pentti Jormanainen. Muuttuva tekniikka on vain työntekoa helpottava apuväline. Jormanainen itse ehti yli neljäkymmentävuotisella urallaan näkemään ainutlaatuisen kehityskaaren "lähes Gutenbergistä digitaaliaikaan".

Vuosikymmenet leipää ja särvintä radio-, tv- ja lehtityöstä
Tekniikka huima muutostahti hirvittää välillä savonlinnalaista radiotoimittajaa Maija Jalkasta. Jatkuva kouluttautuminen on kuitenkin myös ammattin suola: pitkästymään ei pääse.

Lue lisää aiheesta Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Tämän juttupaketin kuvat on poimittu haastateltavien arkistoista ja ne ovat suurennettavissa kuvaa klikkaamalla.