Tänään työssä, huomenna työtön, missä ylihuomenna?

Copyright: Mervi Sensio

Uutisia joukkoirtisanomisista tupsahtelee tiuhaan tahtiin. Porukkaa lapetaan yrityksistä pihalle todellisen ahdingonkin takia, mutta mukaan mahtuu paljon niitäkin, joissa venkoillaan irtisanomisilla pörssin tai muiden vähemmän päivänvaloa kestävien syiden vuoksi. Onko Suomessa liian helppoa jättää hyvästit sille resurssille, jota juhlapuheissa kiitetään yrityksen menestyksen tekijöinä? Tähän kysymykseen aikoo ay-liike pureutua vaatimalla irtisanomistilanteissa työntekijöille parempaa kohtelua muutosturvalla. Mikä se on, kuka siitä hyötyy ja kuka lystin maksaa? Entä miten irtisanottuja kohdellaan Mäntyharjulla, jossa puolensataa kengäntekijää jättää työpaikkansa vuodenvaihteessa?

Muutosturva tuo oikeudenmukaisuutta
Tulevissa tulopoliittisissa neuvotteluissa väännetään kättä muiden muassa muutosturvasta, jossa pureudutaan irtisanottujen tulevaisuuden turvaamiseen jo ennen kuin työpaikka tipahtaa alta. Työntekijöiden edustajat ehdottavat näihin talkoisiin vastuunkantajaksi työnantajaa. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n työympäristöosaston johtaja Kirsti Palanko-Laaka sanoo, että muutosturvassa on kyse yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta.

Irtisanotun elämä alkaa uudestaan
Copyright: Mervi Sensio Kengäntekijä Leila Löyskä marssi kenkätehtaalle töihin 18-vuotiaana siskojensa perässä. Pitkän työrupeaman aikana hän on ollut samassa talossa, mutta eri firmoissa töissä, pidellyt irtisanomislappuja kädessään ja päässyt niitä repimään roskakorin evääksikin. Nyt edessä on tilanne, jota Löyskä ei halua vieläkään uskoa. Mitä tapahtuu vuodenvaihteen jälkeen, kun kengänteko loppuu lopullisesti?

Koko kunta tekee irtisanottujen eteen töitä
Mäntyharjun työvoimatoimiston johtaja Maija Ketolan mukaan irtisanottujen kohtalo jakautuu kunnassa monen hartioille. Ketolan lisäksi kenkätehtaan työntekijöiden tulevaisuutta ovat palavereissa pohtineet kunnanjohtaja, elinkeinoasiamies ja paikkakunnan yrittäjien puheenjohtaja. Tällä tiimillä, johon kyllä työnantajakin olisi tervetullut, aiotaan saada aikaiseksi kaikille irtisanotuille työntäyteinen tulevaisuus.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: