Rohkeasti opinhaluinen pärjää työelämässä

Copyright: Auli Kekkonen

Joskus kauan sitten riitti, kun kävi kiltisti koulunsa, meni töihin ja hoiti hankehommansa hamaan eläkeikään. Tällaista ei enää juuri tapahdu. Nykyään on tavallista, että parhaassa työiässä olevien aikuisten on piipahdettava työuralta opintielle päivittääkseen osaamistaan omassa ammatissaan tai hakeutuakseen kokonaan uusiin tehtäviin.

Uuteen heittäytyminen vaatii uskallusta, mutta rohkeus myös palkitaan. Aikuisten ammatillinen kouluttautuminen on entistä paljon työelämälähtöisempää: joillekin oppisopimus takaa ammatissa kehittymisen, toiset hakeutuvat aikuiskoulutukseen ja varsinkin teollisuudessa työ on monesti sellaista, ettei siihen opi kuin itse tekemällä. Urapolkuaan etsiville löytyy väyliä yllättäviltäkin tahoilta.

Äiti ei jouda enää leipomaan
Kotoinen pullan tuoksu leijuu tätä nykyä harvemmin Jalkasen perheessä. Mikkeliläinen Raili Jalkanen aloitti opinnot, joilla hän päivittää 25 vuotta vanhan kodinhoitajan koulutuksensa lähihoitajaksi oppisopimuksella. Opittavaa riittää jo pelkästään uusissa opiskelumenetelmissä.

Oppisopimuksilla pyritään jatkuvuuteen
Andritzin Savonlinnan konepajalla ovat sorvitkin suurempia. Metallialan peruskoulutus auttaa vasta alkuun, kun ammattitaitoa hiotaan siihen mittaan, että koneitten ja laitteiden valmistaminen selluteollisuudelle on mahdollista. Juuso Sairasen ensimmäinen näyttökoekin kesti viikon.

Copyright: Auli Kekkonen

Uuteen työhön tuliterään tehtaaseen
Marja Laamanen ja Tarja Muukkonen saivat pari vuotta sitten työpaikan tehtaasta, jota vasta rakennettiin. He olivat näet mukana käynnistämässä uutta Finnforestin kertopuutehdasta Punkaharjulla eikä kummallakaan ollut aikaisempaa kokemusta puuteollisuudesta.

Nuorempana ajatteli toisin
Kun nuori Pete Asikainen meni Mikkelin ammattikouluun, korkeimpana tavoitteena oli suoriutua töihin mahdollisimman helposti ja nopeasti. Miehenä mieli muuttui, ja Pete vaihtoi aikuiskoulutuksen avulla alaa rakennuksilta ravintolaan.

Meillä ei tietoa pihdata
Instrumenttiasentaja Juha Heikkinen ja vuorosähköasentaja Santtu Hämäläinen saivat syksyllä työtä Pelloksen vaneritehtailta Ristiinasta. He kertovat, miltä uusi työ tuntuu ja luottamusmies Jari Arffman kertoo, mitä sähkömiehen on tiedettävä vanerinteosta.