Työ ja perhe

Työnteon ja perhe-elämän yhdistäminen on asia, joka tekee kenestä tahansa hyvin joustavan. Julkisessa keskustelussa vanhempia on kuitenkin yritetty syyllistää, milloin vastuun pakoilusta, milloin kyvyttömyydestä rakastaa lapsiaan. Nykyäidit ja -isät jättävät moiset lausunnot omaan arvoonsa; tärkeintä elämässä on tavallinen, tylsä arki.


Hoitopaikkana navetta
Maaseudun lapsiperheillä on sama oikeus kunnallisiin päivähoitopalveluihin kuin taajamissa asuvilla perheissä. Etua ei silti aina käytetä.

Riittääkö rakkaus?
Jukka ja Lenita Toivakka toimivat kauppiaina jo kolmannessa polvessa. Työ on tärkeää ja vastuullista, mutta perheen kolme tytärtä ovat aina etusijalla. Professori Kaarina Määttä kannustaa meitä maalaisjärkeen: rakkaus on tietoisten valintojen sarja, ei kohtalon sanelemaa.

Mummonmittainen elämänviisaus
Ennenvanhaan lapset kasvatettiin kurilla ja avioliitossa pysyttiin, tuli mikä tuli. Kun kahdeksankymppisenä katsoo taaksepäin, tulee siihen tulokseen, että parasta elämässä on ollut se, että on ollut niin myötä- kuin vastoinkäymisiä. Mitä ajattelevat asiasta tämän päivän kasvattajat?

Pöönit lopussa
Pöönit lopussa, työnteko maistuu puulta. Mistä iloa työntekoon? Psykologiantohtori Kirsti Lonka kannustaa opettelemaan uudenlaista toimintakulttuuria.

Perhe on oma valinta
Perheterapeutti Pekka Holmin mielestä vastuu perheen hyvinvoinnista on ensisijaisesti sillä itsellään. Rakastumisessa kohtaa kaksi erilaista kulttuuria, joten törmäyksiltäkään ei voida välttyä. Miltä tulevaisuus näyttää?

Nettiradio Mikaeli 1999