Taito karttuu, kun työhön tarttuu

Copyright: Auli Kekkonen

Työelämässä sijaansa hakevan ammattitaito on monesti vielä hakusella. Alkuun voi olla täysi tekeminen pelkästään oman suorituksen hiomisessa. Vähitellen oman työn niksologia tulee tutuksi, ja näkökulma avartuu tarkastelemaan työnteon kulttuuria laajemminkin. Eri ammattien edustajat kertovat sekä omista noviisiajoistaan että toisten neuvomisesta.

Kekseliäisyys korvien välissä on eduksi
Vanhempi sähköasentaja Heikki Liukkonen näkee, että kiireen ja tehokkuuden yhtälö on mahdoton ratkaista etenkin silloin, kun kyse on nuorten opastamisesta työn saloihin. Työmaalla, aidossa ympäristössä tulee vastaan paljon sellaista, mitä koulussa ei pääse harjoittelemaan. Perusasiat on kumminkin oltava hallinnassa jo sähköasentajan ammatin alkumetreillä.

"Kiva, kun nuoria tulee töihin"
Eija Harmoisen työpaikalla on viime vuosina käynyt kuhina, kun Ahlstrom Glassfibre Oy:n laajennus toi mukanaan satakunta uutta työntekijää. Tehtaassa valmistettavien lasikuitulujitteiden kutominen katsotaan erikoistekstiilituotannoksi. Vaikka koneenhoitaja Eija Harmoinen ei tunne läheskään kaikkia uusia työkavereitaan, hän on neuvonut monia nuoria miehiä käyttelemään kutomakoneita.

"Saa olla näppärä ja oma-aloitteinen"
Minna Korhonen on työskennellyt viimeistelijänä Miteks Oy:llä nyt vuoden verran. Entuudestaan hänellä oli kokemusta työelämästä muutaman kuukauden ajalta. Nuori äiti kertoo, miltä työ kotivuosien jälkeen maistuu ja mitä nykyisiin työtehtäviin kuuluu.

"Kun matkustaja on tyytyväinen, kuljettaja on onnistunut"
Juhani Jormalainen vaihtoi linja-autonkuljettajan ammattiin pari vuotta sitten. Hän pohtii työnsä ulottuvuuksia, joihin kuuluu sekä asiakkaille näkyvää osaamista että oman ammatin niksologiaa.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: