Lähikuvassa Juha Taskinen

"Jos alan kyllästyä valokuvaamiseen, otan toisenlaisen vehkeen nurkasta", naurahtaa kuva-alan lentojätkäksi itseään tituleeraava Juha Taskinen. Vaikka hänet tunnetaan parhaiten luontokuvistaan, mies tekee paljon muutakin kuin samoilee kameran kanssa rannoilla ja metsissä. Hänestä on kehkeytynyt dokumenttielokuvien tekijä, esitelmöitsijä ja kirjailija. Alkujaan Taskinen oli taidemaalausta harrastava maanviljelijä.

Rakkaus luontoon ja hyvä työympäristö Saimaan rannoilla ajoi nuoren maanviljelijän valokuvaamaan yöt ja viljelemään maata päivät. Kuvia alkoi karttua myyntiin asti, ja 1970-luvulla tavattu saimaannorppa koitui Taskisen ammatilliseksi kohtaloksi. Harrastus alkoi riistäytyä käsistä. Kymmenkunta vuotta sitten Taskinen heitti mansikeilleen hyvästit:
"Lehmät pistettiin korkealaitaiseen ja niillä rahoilla hankittiin lisää rojua, kameroita, ja sillä tiellä tässä ollaan."


Harrastuksesta elämäntavaksi
- ja monipuoliseksi ammatiksi


Taskinen viihtyy vieläkin pusikoissa kyykkimässä lintujen ja muiden luontokohteiden perässä, mutta myöntää ihmisläheisempien aiheiden alkaneen vetää aina enemmän puoleensa. Joskus häneltä kysellään kuin arkaillen, voiko häneltä pyytää kuvia myös kaupunkiaiheista. Taskinen vakuuttaa, ettei vieroksu urbaanejakaan kohteita:
"Helpompihan puhelinkoppia on kuvata kuin luontokappaleita."

Useasti Taskinen menee paikkoihin, joihin kaikista ei olisi lähtijöiksi. Työ on vienyt hänet korpivaelluksille ja reissuille Vienan Karjalaan. Tuomisinaan Taskisella on ollut aineistoa dokumenttielokuviin, lehtiartikkeleihin ja kirjoihin. Taskinen väittääkin olevansa vahvimmillaan kirjoittajana.


Kohti ihmisläheisempiä aiheita


Taskinen on kamerankäyttäjänä ja kirjoittajana itseoppinut. Taidon karttuminen on tuonut työtilaisuuksia, joissa taito on taas karttunut. Ulkomaanreissut ovat olleet Taskiselle mieleisiä niin ammatillisesti kuin taloudellisestikin. Hän on käynyt Pohjois-Amerikan järvillä ja merialueilla tekemässä televisiolle vedenalaiskuvauksia muukalaislajeista ja piipahtanut Tiibetin ylängöllä kuvaamassa aurinkopaneelisysteemiä. Entisenä viljelijänä hänestä oli kiinnostavaa kuvata banaaninviljelyä Costa Ricassa, jos vähän hirvittikin:
"Moni kuvaaja ei olisi mennyt sinne, kun pojat vetelivät hengityssuojainten kanssa banaaneille myrkkyä - ja meikäläinen hiippaloi perässä." Juha Taskinen myöntää, että vapaan ammatin harjoittajan on joskus hankala sovitella työtilannettaan ja perhe-elämää. Odottamattomalle työtarjoukselle on vaikea sanoa ei, kun pelottaa, ettei toiste pyydetäkään. Perhe on saanut oppia, ettei isän lupauksiin aina ole luottamista. Toisaalta Taskinenkin on jo oppinut täyttämään kalenteriaan kimpassa perheen kanssa ja varaamaan yhteistä aikaa. Perhe inspiroi myös työtä, sillä omien lasten myötä Taskinen virittyi tarkastelemaan luontoa uusin silmin, ja tuloksena syntyi 5-osainen tv-sarja Pikku Kakkoselle norpista Pärppä, Pyyli ja Ilmeri.

Juha Taskinen.
Toimenkuva on kehittynyt ja rinki syntynyt
Perhe-elämää on muistettava viettää, tai muuten...


Taskista on palkittu työstään erilaisin tunnustuspalkinnoin ja ansiomitalein. Ansioluettelossa komeilee myös Suomen valtakunnan 4. virallisen kylähullun titteli, jonka hän sai Kemissä vuonna -96 "positiivisesta, ennakkoluulottomasta ja luovuutta edistävästä työstä".

Nettiradio Mikaelin arkistosta: