Tekemällä oppii

Copyright: Auli Kekkonen

Ammattitaito ei synny pelkästään koulun penkillä istuen. Toisen asteen ammatillisiin opintoihin kuuluu nykyään myös työssäoppimisjakso, joka vielä varsin usein mielletään samaksi asiaksi kuin työharjoittelu. On myös ammatteja, joihin ei ole lainkaan varsinaista ammatillista koulutusta. Moniin käden taitoja vaativiin töihin opitaan ainoastaan työtä tekemällä.

Työssäoppiminen ei ole opiskelijalle vain koulussa opitun harjoittelua, vaan myös kokonaan uusiin asioihin perehtymistä aidossa työyhteisössä. Työpaikkaohjaaja on työntekijä, jolla on valmiudet ja koulutus toimia opiskelijan ohjaajana oppimisjaksolla työpaikassa. Oppiminen on suunnitelmallista, ja tavoitteiden määrittelyyn osallistuvat niin koulu, työpaikka kuin opiskelija itsekin.

Työssäoppiminen on antoisaa ja vaativaa
"Omaakin työtään joutuu tarkastelemaan uudella tavalla", kertoo Seija Hämäläinen, laitosapulainen ja työpaikkaohjaaja Mikkelistä. Hän kertoo, mitä työssäoppimisella tarkoitetaan ja millainen on työpaikkaohjaajan rooli. On tärkeää, että tavoitteet mitoitetaan opiskelijan mukaan.

Keramiikan teon oppii vain työssä
Savi on elävä materiaali, joka kulkee keramiikkatehtaalla monien käsien kautta, ennen kuin astia tai koriste-esine on valmis. Koneet tekevät osansa, mutta työntekijä ei voi heittäytyä toimimaan mekaanisesti. Jotkut käsityövaiheet näyttävät simppeleiltä - mutta vain siksi, että tekijä osaa työnsä ja ymmärtää osuutensa valmiissa tuotteessa. Pääluottamusmies Annikki Hakulinen työskentelee kastolasittajana.

Copyright: Auli Kekkonen

Kassara vaihtui koristelijan pensseliin
Moniin kemian alan ammatteihin on jo olemassa ammattitutkintoja näyttökokeineen. Työhön voi kumminkin päätyä mitä moninaisimpien reittien kautta ja työ sujuu, kunhan käden taidot ja asenne ovat kohdallaan. Tuotantoesimies Paula Puustinen koristelee nykyään kuppeja ja lautasia. Hän tuli aikoinaan alalle metsänhoitoyhdistyksen vesomishommista, ja tuotantolaitos sijaitsi tuolloin kunnalliskodin entisessä navetassa. Uunihuoneellekaan ei ollut asiaa, jos taivas näytti uhkaavalta.

Sämpylöitä, siivousta ja sulanvaihtoa
Joitakin töitä aletaan vain tehdä ilman sen kummempaa koulutusta. Johanna Seppänen työskentelee huoltoasemalla. Hänen ammattinimikkeensä, myyjä, kattaa vain murto-osan monitoiminaisen tehtävistä. Hän kertoo, millaiset taidot ovat hyödyksi työssä ja millaista on huoltoaseman arki.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

linkit: