Tupakkalaki - vain tarroja tiskillä?

Copyright: Auli Kekkonen

Tupakkalain muutos vuonna 2000 näkyi selvimmin baaritiskeille liimatuista tupakoinnin kieltävistä tarroista. Julkisessa keskustelussa velloi kahdenlaista ilmaa: toisaalta pelättiin asiakkaiden joukkopakoa kapakoista, toisaalta arveltiin, etteivät pelkät tarrat riitä ilmanraikastimiksi. Lain myötä ympäristön tupakansavu sai ensi kertaa virallisen aseman syöpävaarallisena aineena.

Ravintola-alan työsuojelu ajan tasalle
Aiempi laki vuodelta 1994 ei koskenut ravintolan asiakkaita ja työntekijöitä. Lainmuutoksen myötä tupakansavulle altistuvat ravintolatyöntekijät kirjataan ensi kertaa ASA-rekisteriin. Rekisteri seuraa syöpävaaraan työssään joutuvia työntekijöitä. Mikkelin työsuojelupiirin tarkastaja Risto Lindroos kertoo tupakkalain taustoista ja tavoitteista työsuojelun näkökulmasta.

Hormit puhtaaksi ja ilma kiertoon
Ilman laatuun joudutaan varmaan paneutumaan enemmän, kun lain toinen vaihe astuu voimaan. Martti Kesseli, Restel Oy:n Itä-Suomen ja Lahden alueen työsuojeluvaltuutettu ja pääluottamusmies, peräänkuuluttaa asiantuntemusta ravintoloiden ilmastointiremontteihin.

Tarra on pureva merkki
Ei tarvitse kuin sormella näyttää sitä merkkiä, toteaa tarjoilija Katariina Pehkonen. Hän kuvailee, kuinka ravintola- asiakkaat ovat ottaneet tupakkalain vastaan ja miten tiskikeskeisyyden purkautuminen vaikuttaa omaan työhön.

Copyright: Auli Kekkonen

Terveyttä tarjoilijoille
Työterveyshuollon tehtäviin kuuluu tukea asiantuntemuksellaan ravintola-alan työntekijöitä. Työterveyshoitaja Helena Kolari-Teittinen ohjaa, neuvoo, tekee tarkastuksia ja toimii yhteistyössä moneen suuntaan. Mitä uutta tupakkalaki on tuonut tullessaan?

Miten suhtaudut tupakointiin ravintolassa? Osallistu gallup-kyselyyn.

Linkkejä: