Tupo - tuttu sana, mutta...

Epävirallisesti mutta lempeästi tuttavapiirissä suoritettu kuulustelu tuotti tulokseksi, että TUPO on kovin tuttu sana. Jokainen tiesi, että tulopolitiikkaa ja sopimusneuvotteluja sillä tarkoitetaan mutta kukaan ei ollut halukas määrittelemään sanaa syvällisemmin. Yhtä tuttuja sanoja tosin olivat hex-indeksi ja biodiversiteetti.

Mieleen kumpusi muistikuvia nääntyneistä neuvottelijoista ja ovenpielissä norkoilevista toimittajista. Ketä kiinnostaa pykäläviidakoissa tapahtuva nahistelu killingeistä?

Tulopolitiikan seuraukset näkyvät ja tuntuvat kuitenkin omassa kukkarossa: tehdyt työmarkkinaratkaisut kun vaikuttavat sekä ansioiden kehitykseen että ostovoiman turvaamiseen. Verotuskin on kytköksissä tupoon. Samaten työaikojen pituudet ovat sopimusperäisiä kuten perhevapaatkin. Joko nyt kiinnostaa?

Tupo-jutussamme tutustutaan tulopoliittisten ratkaisujen sanastoon sekä käydään työpaikoilla kyselemässä eri alojen edustajien näkökulmia työmarkkina-asioihin.

Kiinnostus omiin asioihin on tupoa - Outi Syrjäläinen, Osuuskauppa Suur-Savo

Puuseppien ammattinimikkeistö vanhentunut - Hannu Tullinen, Olavi Räsänen Oy

Työvälineenä ihmisen persoona - Pekka Haatainen, Moision sairaala

Päänavauksia ja kurkistusneuvotteluja - pieni tupo-opas

Monia nykyäitejä ja -isiä on kiikutettu lastenseimeen kolmen kuukauden korkeasta iästä alkaen. He ovat peräisin ajoilta, jolloin työssä käyvien naisten äitiyslomat olivat pituudeltaan sen 3 kk. Hoitovapaista ei ollut tietoakaan eikä perhetapahtumaan osallistuminen kuulunut vielä isälle. Vuoden 1974 työmarkkinaratkaisuihin kuului 7 kk:n äitiysloma. Talvilomien pito alkoi muutamaa vuotta myöhemmin. Seuraavalla vuosikymmenellä aloitettu työajan lyhennys tunnetaan tuttavallisemmin Pekkas-vapaina silloisen tulopoliittisen selvitysmiehen nimen mukaan.

Tupoon kuuluvia asioita seurataan mm. osoitteessa http://www.sak.fi

Niksi! Lähihistoriaan ja mm. 70-luvun tulo- ja muuhun politiikkaan tutustuminen kevyesti ja tiiviisti onnistuu selaamalla tuona aikana julkaistuja pilapiirroskirjoja.

© Nettiradio Mikaeli / Auli Kekkonen 1999