Työaika sirpaleina

Työtä tehdään silloin, kun sitä on. Toisille se merkitsee yhä pitempää päivää osin omakustanteisestikin. Toisille taas on luvassa työtä satunnaisesti, jolloin työaika jää niukaksi vaikka tehtävää olisi kerralla paljon. Työaikojen kirjavuus lisääntyy. Mistä moinen johtuu ja mitä siitä seuraa?

Moni pätkätyöläinen elää jatkuvassa lähtövalmiudessa, sillä kutsu työhön saattaa käydä lyhyellä varoajalla. Joustavuus työajoissa kysyy työntekijän kimmoisuuden lisäksi elastisuutta myös perheeltä. Jos puolisonkin työ on epäsäännöllistä tai työntekijä on yksinhuoltaja, lasten hoidon järjestäminen on jo oma ohjelmanumeronsa.

Osa-aikatyö on yleistynyt voimakkaasti naisvaltaisilla palvelualoilla. Uudet työsuhteet ovat pääasiassa osa-aikaisia. Kuinka tämä vaikuttaa työhön kaupan alalla?

"Omia asioita ei uskalleta lähteä perkaamaan" - Myyjä Hilkka Teittinen Pieksämäki
"Osa-aikaisuus lisääntyy edelleen" - Liittosihteeri Nils Komi Liikealan ammattiliitto ry.

Savonlinnan tapainen kesäkaupunki elää sisiliskon elämää: talvi menee horroksessa mutta kesä onkin sitten vilkasliikkeistä menoa. Kausivaihtelut vaikuttavat rajusti työn määrään ja työaikoihin alalla. Majoitus- ja ravitsemisalan työt saavat rytminsä säännöllistä työtä tekevien vapaa-aikojen mukaan.

"Kutsutaan tarvittaessa" - Tarjoilija Katariina Kohonen Savonlinna
"Viihdyn paremmin kuin päivätyössä" - Vastaanottovirkailija Sirpa Matikainen Savonlinna
"Majoitus- ja ravitsemisalan työsuhteista" - Sopimussihteeri Katja Veirto HRHL

Suurin osa palkansaajista tekee 35-39 -tuntista työviikkoa. Työaikakehitys Suomessa kulkee kohti eriytymistä ja monimuotoistumista samoin kuin Euroopassa ja muuallakin teollisuusmaissa.

Eurooppalaisia suuntauksia työaikakysymyksissä
Työajan joustot, lyhentäminen ja työllisyys

Työhön sitoutuminen on saavuttanut melkoiset mittasuhteet. Yhä useampi meistä elää jo niin työlleen antautuen, että kaikki muu on kuin pakollista sivubisnestä. On oltava tehokas ja monipuolinen ja kouluttauduttava jossain välissä. Valmentauduttava ja tankattava, jotta jaksaa taas painaa töitä. Perhe hoituu ohessa - mikäli sellaisen perustaminen on ollut mahdollista. Työn ja vapaa-ajan ero himmenee, kun työrästejä paikkaillaan viikonloppuisin työmaalla tai kotona.

J.K. Korjattakoon tässä eräs väärinkäsitys: työajan liukumisella EI ole alunperin tarkoitettu sitä, että "jatkuvasti tullaan töihin milloin tahansa - ennen virallisen työajan alkua - ja pois lähdetään työajan päättymisen jälkeen - miten myöhään tahansa"!

© Nettiradio Mikaeli / Auli Kekkonen 2000