Sovitaanko niin, että nyt painetaan pitkää päivää?

Copyright: Mervi Sensio

Työehtosopimus on työpaikoilla raamattu, mutta vain raameja antava. Paikallisesti sovittaville asioille jätetään siinä tilaa, sillä eihän työ muuten onnistuisikaan käytännössä. Esimerkiksi työaikojen sovittamisesta ja palkkausjärjestelmistä voidaan osin sopia paikallisesti. Myös osa valtakunnallisesti sovituista palkankorotuksesta voidaan jättää sovittavaksi työpaikoilla. Paikallisen sopimisen mahdollisuudet ovat kasvaneet ja eri tahoilla esitetään, että niitä pitäisi yhä laajentaa. Luottamusmiehet ja työntekijäliiton aluesihteeri selvittävät, mitä paikallinen sopiminen tarkoittaa ja miten sitä käytännössä sovelletaan.

Työpaikoilla sovitaan, vaikkei tiedetä siitä mitään
Metallityöväenliiton aluesihteeri Paavo Sihvonen tietää, että suuremmissa, luottamusmiehet omaavissa firmoissa paikalliset sopimiset ovat yleensä hallinnassa, mutta pienissä ja järjestäytymättömissä yrityksissä on kuvitelma, että paikallisesti voi sopia suunnilleen mitä tahansa. Tämä on iso ongelma, Sihvonen toteaa.

Paikallisesti työehtosopimuksen mukaan
Liitot eivät voi sopia työehtosopimuksiin kaikkia työpaikoilla järjesteltäviä asioita pilkulleen, sillä työpaikkoja on erilaisia. UPM Puutuotteen pääluottamusmies Esko Kosonen kertoo, miten käytäntö ja teoria kohtaavat kun työehtosopimusta sovelletaan työpaikoilla paikallisin sopimuksin.

Copyright: Suvi Härkönen

Palvelualalla on vähän neuvottelun mahdollisuuksia
Savonlinnan Casinon portieri ja pääluottamusmies Ritva Suomalainen kertoo, että palvelualallakin sovitaan, mutta aika minimaalisesti. Pätkätyöläisyys, herranpelko ja lukuisat muut syyt tekevät paikallisen sopimisen tällä alalla vaikeaksi.

Kunnassa neuvotellaan palkoista ja porkkanoista
Kunta-alalla sovitaan paikallisesti monista asioista. Näin on ainakin Ristiinan kunnassa. Paikallisista sopimuksista ensimmäisenä pääluottamusmies Ali Tiimosen mieleen tulevat palkkaneuvottelut.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: