Terveenä työssä ja eläkkeellä - aikuiset kertovat

Copyright: Auli Kekkonen

Monilla yli viisikymppisillä on mittava työura takanaan. Palkkatyöhön lähdettiin jo viisitoistavuotiaana, pian kansakoulun ja kenties kurssien jälkeen. Perheen perustamisessakaan ei aikailtu nykyiseen tyyliin, mutta naisten kotirouvavuodet tahtoivat jäädä vähiin, sillä leivän turvaaminen perheelle ajoi äidinkin ansioon. Millaiselta työelämä ja eläkeratkaisut näyttävät pitkän päivätyön tehneistä?

Työtä piisasikin, sillä käsipelissä tehtiin paljon vielä 60-70 -luvullakin, olipa kyse kirjanpidosta tai kauraryynien pussittamisesta asiakkaalle. Raavaille miehille riitti lapiohommia ja säkkien mättämistä, naisia työllistivät palvelutehtävien lisäksi puuhat, jotka nykyään hoituvat koneellisesti käden käänteessä. Ammatinvalinta ratkesi usein itsestään: otettiin vastaan työtä, mitä oli tarjolla - ja jäätiinkin samaan työhön vuosikymmeniksi.

Aikuispolvi on kokenut mullistuksia työelämässä. Tehtävät ovat teknistyneet ja ruumiillisen rasituksen keveneminen on vaihtunut henkiseen kuormitukseen kiireen ja muutosten myötä. Ammatin vaihtaminen on paljon yleisempää kuin joitakin vuosikymmeniä sitten. Nykyään voimassa olevat eläkeratkaisut ovat kuitenkin peräisin 1960-luvulta.

Ei riitä, että on hyvä yhdessä asiassa
Pentti Ripatti työskentelee osa-aikaisesti koulun talonmies-vahtimestarina Mikkelissä. Hän puntaroi ikääntyvien mahdollisuuksia työelämässä, eläkeratkaisuja ja sukupolvenvaihdosta.

Copyright: Auli Kekkonen

Ajat muuttuivat, väki väheni
Mikkeliläinen Anneli Backman aloitti 1960-luvulla kaupassa työt harjoittelijana lihaosastolla ja lopetti 90-luvun lopussa kassalta. Nykyinen eläkeläinen kertoo, kuinka palvelualoilla ehti tapahtua paljon.

Työn mielekkyys on tässä parasta
Laitosapulaisen työ vanhusten parissa on nykyään enemmän asiakkaiden auttamista kuin pintojen puhdistamista. Silja Pajunen on tehnyt pitkän työrupeaman vanhusten parissa Juvalla. Vielä 70-luvulla öisin prässättiin miesten housuja ja silitettiin naisten esiliinoja.

Eläkeratkaisuilla suunnataan tulevaisuuteen
Nykyistä työeläkejärjestelmää pidetään monimutkaisena ja joillekin työntekijäryhmille epäoikeudenmukaisena. SAK:n lakimies Janne Metsämäki kertoo lainsäädännön uudistamiseen liittyvistä kysymyksistä. Mitä nuoren tulisi tietää uudesta eläkepaketista?

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: