Avoimin silmin työssä ja yhteiskunnassa

Copyright: Suvi Härkönen

Mikään työyhteisö ei toimi irrallaan ympäröivästä todellisuudesta. Työn tekemiseen vaikuttavat mitä erilaisimmat asiat; yhdellä alalla työpaikka on päättäjien tahdon varassa, toisten työhommia säätelevät maailmanmarkkinoiden hermoherkät heilahtelut. Työelämässä aktiivisesti toimivat kertovat näkemyksiään siitä, millaiset tekijät heijastuvat työntekijän elämään elektroniikka-alalla, puusepänteollisuudessa, kuntasektorilla ja tietoliikenteen tehtävissä.

Komponentteja ja kuvataidetta
"Täällähän oli varsinainen Piilaakso, kokonaista viisi yritystä!", kuvailee Tarja Hirvonen elektroniikkateollisuuden nousua Savonrannalle. Jäljellä on ET-Electro Oy, jossa Tarja Hirvonen työskentelee ostajana. Vapaa-ajallaan hän maalaa ja puuhaa kulttuuririentoja toisille niin omassa kunnassa kuin ammattiliitossaankin.

Ihmisen arvo ja työn arvo kohdalleen
"Pölkyt pitäisi saada pienittyä jo omalla paikkakunnalla", sanoo Hannu Kähärä, juvalainen listahöyläri, jonka mielestä maaseudun vahvuuksista pitäisi kehittää ihmisille työpaikkoja. Taso 2002 Oy:n luottamusmiehenä hän haluaa tukea työntekijöitä heidän arjessaan: "kysytään ammattiviisailta, jos ei vastausta muuten löydy."

Copyright: Tommi Lempinen

Velvoitteet hoidetaan veroeuroilla
"Hoivatöissä kuntasektorilla työskentelevät naiset ovat reippaasti päälle nelikymppisiä. He tekevät työtä paitsi käsillään, myös sydämellään", muistuttaa Anne Puntanen Mikkelistä. Hän puntaroi kuntakentän työtä kuntalaisena, kunnan työntekijänä ja kuntapäättäjänä.

Osaamisesta ei saa tulla pullonkaulaa
"Nyt mennään vielä tekniikan ehdoilla, mutta kun tekniikka tulee kaikille tutuksi, voidaan puhua informaatioyhteiskunnasta", toteaa pääluottamusmies Markku Himanen Mikkelin Puhelin Oyj:ltä. Moderni tietoliikenneasentaja ei tarvitse jakoavainta eikä nouse puhelinpylvääseen, kuten puhelinasentajat tekivät joskus - eikä edes hirmuisen kauan sitten.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: