Työelämän pelisäännöt

Copyright: Mervi Sensio

Työelämä toimii tiettyjen lakin ja sääntöjen mukaan tai ainakin sen pitäisi. Juttukokoelma kertoo, minkälaisia käytännön sovelluksia pelisäännöistä on työpaikoille saatu.

Joka työssä on omat riskinsä
Työn riskien tunnistaminen ja huomioon ottaminen on tärkeää, jotta työ sujuisi mahdollisimman jouheasti ja tekijä välttyisi vaaratilanteilta. Mitä turvallisuus tarkoittaa eri aloilla? (Juttu on vuodelta 2002)

Kesäloma herättää kysymyksiä
Kesällä työnteko poikkeaa talvisista rutiineista, kun vakituinen väki lähtee lomille ja kesätyöntekijät saapuvat. Lomille lähtö herättää myös ryöpyn kysymyksiä lomaan liittyvistä säädöksistä. (Juttu on vuodelta 2004)

Muutosturva ei takaa työtä, mutta antaa peliaikaa
Viime vuonna Suomessa irtisanottiin tuotannollisista tai taloudellisista syistä 34 000 ihmistä. Tänäkin vuonna suomalaista tuotantoa on raijattu ulkomaille. Heinäkuussa kolahti voimaan muutosturva. Se on silta työstä työhön. Onko? (Juttu on vuodelta 2005)

Parhaan eläketurvan saa olemalla pitkään töissä
Suomalaisten työuraa halutaan pidentää. Eläkeuudistusten myötä keskimääräistä eläkkeellelähtöikää yritetään nostaa edes muutamalla vuodella lupaamalla paremmat ansiot joutopäiville. (Juttu on vuodelta 2005)

Päihteet puhuttavat työelämässä
Huumekysymykset työelämässä ovat vasta nousemassa pintaan. Huumetestaamisen pelisäännöistä keskustellaan paljon. Työelämässä alkoholin ongelmakäyttö on huumeita verrattomasti laajempi pulma. (Juttu on vuodelta 2002)

Pätkätyö on epätyypillistä mutta tavanomaista
Monilla aloilla ei-tyypilliset työsuhteet ovat hyvinkin arkipäiväisiä. Tavallisia syitä pätkätyöhön ovat palvelualojen asiakasruuhkat, tehtaitten kysynnän vaihtelut, sijaisten ja lomittajien tarve sekä työn luontainen kausiluontoisuus. (Juttu on vuodelta 2002)

Sovitaanko niin, että nyt painetaan pitkää päivää?
Työehtosopimus on työpaikoilla raamattu, mutta vain raameja antava. Paikallisesti sovittaville asioille jätetään siinä tilaa, sillä eihän työ muuten onnistuisikaan käytännössä. Mitä paikallinen sopiminen tarkoittaa ja miten sitä käytännössä sovelletaan? (Juttu on vuodelta 2004)

Copyright: Mervi Sensio

Tasa-arvo työpaikalla on kaikkien etu
Jos miesten ja naisten töistä tulisi kaikkien töitä, se tarkoittaisi palkkaerojen tasaantumista, parempaa työilmapiiriä ja sitä kautta tuotannon nousua. Työelämän tasa-arvossa on vielä paljon tehtävää. (Juttu on vuodelta 2004)

Tasavertaisuuden tunne on tärkeä
Parhaimmillaan kehityskeskustelu toimii, kun niitä käydään säännöllisesti ja asiat kirjataan ylös, psykologi ja kouluttaja Teuvo Ahtinen kertoo. (Juttu on vuodelta 2002)

Tupakkalaki - vain tarroja tiskillä?
Tupakkalain muutos vuonna 2000 näkyi selvimmin baaritiskeille liimatuista tupakoinnin kieltävistä tarroista. Julkisessa keskustelussa velloi kahdenlaista ilmaa: toisaalta pelättiin asiakkaiden joukkopakoa kapakoista, toisaalta arveltiin, etteivät pelkät tarrat riitä ilmanraikastimiksi. (Juttu on vuodelta 2001)

Tupo - tuttu sana, mutta...
Epävirallisesti mutta lempeästi tuttavapiirissä suoritettu kuulustelu tuotti tulokseksi, että TUPO on kovin tuttu sana. Jokainen tiesi, että tulopolitiikkaa ja sopimusneuvotteluja sillä tarkoitetaan mutta kukaan ei ollut halukas määrittelemään sanaa syvällisemmin. (Juttu on vuodelta 1999)

Työaika sirpaleina
Työtä tehdään silloin, kun sitä on. Toisille se merkitsee yhä pitempää päivää. Toisille taas on luvassa työtä satunnaisesti, jolloin työaika jää niukaksi vaikka tehtävää olisi kerralla paljon. Työaikojen kirjavuus lisääntyy. (Juttu on vuodelta 2000)

Työlait uudistuvat - mistä on kyse?
Monilla työntekijöillä tuppaa olemaan jonkin verran hämärän peitossa, millaisilla pykälillä työelämää säädellään. Mitä työntekijän on hyvä tietää työlaeista? (Juttu on vuodelta 2004)

Työnteon monet muodot
Monilla työpaikoilla vilisee väkeä erilaisissa pätkätöissä, harjoittelijoina, työssäoppijoina, työllistettyinä ja oppisopimuksilla. Kuka heistä on virallisesti töissä? Kuka saa palkkaa ja millä perusteilla? (Juttu on vuodelta 2004)

Tänään työssä, huomenna työtön, missä ylihuomenna?
Uutisia joukkoirtisanomisista tupsahtelee tiuhaan tahtiin. Onko Suomessa liian helppoa jättää hyvästit sille resurssille, jota juhlapuheissa kiitetään yrityksen menestyksen tekijöinä? (Juttu on vuodelta 2004)

Copyright: Mervi Sensio

Urapolun alkutaipaleilla
Nuoret saavat ensi kosketuksensa työelämään kesätöissä ja erilaisilla harjoittelujaksoilla. Työelämän pelisääntöihin oppiminen on monelle urapolullaan ensi askeliaan ottavalle nuorelle uudenlainen elämys. (Juttu on vuodelta 2003)

Yhteistoiminta työpaikoilla: pakkopullaa vai rakkauden roisketta?
Kun yhteistoimintamenettelyn aloittaminen työpaikalla pääsee uutiseksi asti, tiedossa on yleensä kenkää ja kilometritehdasta kymmenille ihmisille. Maailmalla harvemmin huudellaan, jos yhteistoimintaa on käytetty menestyksekkäästi yrityksen kehittämiseen. (Juttu on vuodelta 2001)