Isyys on iloinen asia

Copyright: Nina Kurki

Mannerheimin Lastensuojeluliiton suunnittelija Markus Torkkeli näkee, että asenteet isyyttä kohtaan ovat tänä päivänä suorastaan yltiöpäisen positiivisia. Hän itse on jäämässä ensi syksynä hoitovapaalle, ja on melkeinpä hämillään saamansa positiivisen palautteen määrästä.
"Voisi jopa sanoa, että välillä ahdistaa ja kyllästyttää se valtavan myönteinen reaktio. Ainakaan itse en halua kokea olevani myönteinen esimerkkitapaus, vaan olen ihan tavallinen isä, joka hoitaa lapsiaan ja nauttii lasten kanssa olemisesta", pohtii Torkkeli.

Isä äidin sijasta hiekkalaatikolla on edelleen harvinainen näky ja Torkkeli arveleekin, että juuri se pysäyttää ja ilostuttaa ihmisiä. Tänä päivänä on valtava määrä mahdollisuuksia erilaisten perhevapaiden yhdistelyyn, siitä huolimatta ainoastaan noin kaksi prosenttia isistä käyttää oikeuttaan vanhempainvapaaseen. Isyysvapaata sen sijaan käytetään ahkerammin: kaksi kolmesta jää äidin avuksi kotiin. Torkkeli näkee syiksi tähän rahan ja perinteet.

Perheen tulonsaanti rakentuu molempien vanhempien työnteosta saataville palkkatuloille. Lapsen saaminen mullistaa paitsi perheen myös talouden. Torkkeli huomauttaa, että palvelutyönantajat ovat tehneet selvityksiä, joiden mukaan parempipalkkaisen isän jääminen kotiin ei maksa perheelle kovinkaan paljoa enempää vuositasolla kuin se, että äiti jää kotiin.
"Kun äiti on ollut ensin äitiysvapaalla ja mahdollisesti jatkanut vapaitaan, perhe on elänyt pienillä tuloilla. Kun tulee vanhempainvapaan aika, ja lapset ovat yli vuoden vanhoja, alkaa perheessä olla sellainen ilmapiiri, että olisi hyvä päästä pikku hiljaa makselemaan lainoja jo pois."

Copyright: Nina Kurki
Miksi isän jaksamisesta pitäisi puhua?


Isän osallistumisesta perheen ja erityisesti lasten elämään on monenlaisia hyötyjä, joita voi tarkastella erilaisista näkökulmista. Siitä on hyötyä paitsi perheelle kokonaisuutena, myös äidille, lapselle sekä isälle itselleen.

Varsinkin ensimmäiset viikot tai kuukaudet lapsen syntymän jälkeen ovat rankkoja, oli lapsi sitten ensimmäinen, toinen tai kolmas. Yhteenkuuluvaisuuden tunne vahvistuu, kun perhe koetaan molempien jutuksi, eikä isä ole ainoastaan henkilö, joka kantaa rahaa taloon. Lapselle on eduksi, että hänellä on monia pysyviä aikuissuhteita.
"Toivon, että isä voisi olla kuvioissa mukana. Se on tärkeää paitsi lapselle myös isälle, koska olisi varmasti ankeaa herätä jonakin päivänä huomaamaan, ettei tiedä omista lapsistaan mitään. Etteivät lapset tule kertomaan omista asioistaan minulle, vaan kertovat ne äidille. On täysin luonnollista, että toinen vanhempi tunnetaan paremmin, koska tämän kanssa on vietetty reippaasti enemmän aikaa", pohtii Torkkeli.


Milloin isyys alkaa?
Isyyden olemus vaihtelee
Mitä hyötyä isyydestä on miehen henkiselle kehitykselle?


Takaisin