Työllistyminen teettää töitä

Copyright: Auli Kekkonen

Työmarkkinoilla myllertää. Monilla aloilla kannetaan huolta työpaikkojen säilymisestä. Miltei samaan hengenvetoon muistutellaan, että työvoimasta tulee pian pulaa. Toisaalta meillä on vielä viime laman jäljiltä suuri joukko työttömiä, joiden paluu työelämään on takkuillut jo pitkään. Mitä rakennetyöttömyys on - ja mitä sille on tehtävissä?

Monia työttömiä vaivaa vain ja ainoastaan työpaikan puute. Tiedetään myös, että työttömyys tuppaa ajan kanssa kasaamaan erilaisia pulmia talousvaikeuksista terveysongelmiin, ja paluu työmarkkinoille voi pitkittyessään käydä mutkaisemmaksi.

Uudessa hallitusohjelmassa tarjotaan lääkkeeksi työttömyyteen palvelukeskusmallia, jossa työnhakijoiden tilanteeseen paneudutaan aiempaa yksilöllisemmin ja perusteellisemmin. Työttömyyden nujertaminen vaatii topakka otetta työkkärin tiskin molemmin puolin.

Palvelukeskusmalli on havaittu hyväksi
Etelä-Savo on kerrankin toiminut etujoukoissa, sillä työllistymisen palvelukeskuksen ideaa on toteutettu maakunnassa jo vuosituhannen alusta. TE-keskuksen kehittämispäällikkö Vilja Siiskonen selvittelee työllistämisen pulmakohtia.

Copyright: Auli Kekkonen

Ikä tulee jo vastaan
Mäntyharjun Työttömät ry:n vietti hiljattain 10-vuotisjuhliaan. Yhdistyksen jäsenmäärä on puolittunut pahimman työttömyyden ajoista, mutta nykyisin porukasta lähdetään todennäköisemmin eläkkeelle kuin töihin. Puheenjohtaja Tuula Vaskelainen kertoo työttömien arjesta.

Askel askeleelta oikeaan työpaikkaan
Sosiaalipoliittinen sihteeri Mirja Janerus puntaroi työttömien aktivoimiseksi tähän mennessä tehtyjä toimia. Pari vuotta sitten voimaan tullut laki kuntouttavasta työtoiminnasta pitää sisällään, että pitkäaikaistyöttömille kuuluu tehdä työllistymissuunnitelmat. Kuinka siinä on onnistuttu?

Vapailla markkinoilla on kovat vaatimukset
Työttömille on yhä enemmän tarjolla tukipestejä erilaisten järjestöjen palveluksessa. Työlinkki-projektin tarkoituksena on toimia työttömien välietappina muihin töihin. Projektinvetäjä Seppo Parkkonen Mikkelistä tähdentää yhteistyön merkitystä toimittaessa työttömien hyväksi.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: