Työntekijät mukana muutoksessa

Mikä meitä ajaa muuttumaan? Piileekö meissä jokaisessa pieni ritari, alati valmis käymään päin uusia seikkailuja ja lohikäärmeitä -haasteita ja muutoksia? Vai löytyykö sittenkin pikku marmattaja, joka haluaisi puuhata rauhassa sitä mitä ennenkin ja joka ei millään viitsisi lähteä mukaan muuttumisleikkiin?

Muutokseen on useinkin vastattava laajentamalla työkalupakkiaan uusilla välineillä. Joskus riittää, kun harjoittelee käyttämään uutta tekniikkaa. Toisinaan täytyy laittaa kokonaisia ajatuskuvioita uusiksi. Haastateltavat kertovat, mitä työelämässä tapahtuu ja miten muutos näkyy omassa työssä.

Muutos on monitahoinen prosessi - KTV:n aluepäällikkö Leena Varis

Lasikuidulla menee lujaa - Jarno Viljakainen Ahlström Glassfibre Oy

Kuljettaja ei välty kiireeltä - Väinö Ahtiainen Savonlinja Oy

Metallimies on monitaitoinen - Kalle Valta Steamrator Oy

Ihminen ei välttämättä ole luonnostaan muutoshakuinen. Haasteisiin tuntuu kätkeytyvän vaivannäön ja velvoitteen sivumakuja. Usein ulkoapäin puskevat paineet ajavat ihmistä ja herättelevät myös sisäisiä sopeutumistarpeita Nykyisin näitä paineita syntyy työelämässä kosolti.

Muutos ja siihen reagoiminen on melkoista ristiaallokkoa. Jossain työtahti kiristyy yhä tiukemmaksi tasaista tahtia, jossain se on tempoilua lomautusten ja ylitöiden välillä ja jossain toisaalla työtä annostellaan pätkittäin ja osittain. Eräille ei löydy työtä ja toisille ei löydy lepoa. Toiset tiimiytyvät sillä välin kun toisten työ käy yksinäisemmäksi ja vastuullisemmaksi.

Ikääntyvät pelkäävät työpaikkojensa puolesta ja kaipaavat eläkkeelle. Toisaalla kauhistellaan joukkopakoa työstä ja mietitään keinoja, millä työssäolo saataisiin eläkeputkea vetävämmäksi vaihtoehdoksi. Joittenkin näkökulmasta uupuminen on vain yksilön sopeutumishäiriö - toiset taas väittävät, että kyse on luonnollisesta ja terveestä reaktiosta tilanteeseen, joka ei sitä ole. Onko sitten ihme, jos moisessa aallokossa pakkaa huimaamaan?

Aiheeseen liittyvää asiaa on mm. Palkkatyöläinen -lehden numerossa 10 artikkeli Pysyykö henkilöstö tekniikan perässä? Saman lehden arkistosta löytyy nro:ssa 8 juttu Työpaikan tiimitys usein vain teoriaa.

© Nettiradio Mikaeli / Auli Kekkonen 1999