Nuori työntekijä - uhanalainen laji maakunnassa?

Copyright: Auli Kekkonen

Nuoret lähtevät maakunnista työn perään kasvukeskuksiin, ja maakuntien väki harmaantuu muuttotappioalueella. Totta toki. Mutta nuoria ihmisiä myös jää tekemään työtä, ja työttömienkin nuorten työtilanne kohenee esimerkiksi Etelä-Savossa ripeämmin kuin varttuneiden työttömien.

Kun tapaa nuoren työntekijän, tekee mieli miltei automaattisesti ruveta kyselemään, minne tämä aikoo muuttaa. Kaikki nuoret ihmiset eivät kuitenkaan haikaile kasvukeskuksiin. He suhtautuvat työhön ja elämään kotimaakunnassa varsin realistisesti, mutta valoisasti. Etelä-Savossa on puutteensa, mutta myös hyvät puolensa.

"Työ ja opinnot täydentävät toisiaan"
Katja Soutolahti jätti vakituisen työpaikkansa Suonenjoella ja tuli Mikkeliin opiskelemaan liikealaa. Työntekoa hän ei silti jättänyt, vaan toimii osa-aikaisena myyjänä supermarketissa. Monestakin syystä, kertoo Katja.

"Nyt on töissä jo nuorempiakin"
Kun Mikko Meri aloitti asentajan hommat Ristiinassa, hän oli työyhteisönsä ainoa parikymppinen reilusti varttuneempien miesten joukossa. Vielä ammattikouluaikaan mieli teki takaisin kotiseudulle Helsinkiin.

Copyright: Auli Kekkonen

"Toimimalla elämä rikastuu"
Aimo Piironen valmistui ammattikoulusta levysepäksi, mutta työllistyi puualalle yritykseen, jossa oli ollut kesätöissä. Nyt miehellä on vakituinen työ ja perhe Savonlinnan seudulla, ja energiaa riittää vielä ay-toimintaan ja nuorten auttamiseen.

"Kaikki ovet ovat avoinna"
Näinkin voi käydä tosielämässä: Katja Meskanen muutti Mikkeliin opiskelemaan, valmistui ja sai koulutustaan vastaavan työpaikan työvoimatoimiston välityksellä. Tulevaisuuskin on mahdollisuuksia täynnä.

Tätä nykyä nuorten työllisyystilanne Etelä-Savossa on vielä kinkkinen. Toista tuhatta nuorta on työttömänä, ja koulutuksesta valmistuvista 2000 nuoresta joka toinen muuttaa työn perässä maakunnan ulkopuolelle. Nyt jo kuitenkin tiedetään, että nuorten asema on muuttumassa jyrkästi. Samaan aikaan kun nuorten ikäluokat pienenevät, työpaikkoja alkaa vapautua yhä kiihkeämpään tahtiin. Etelä-Savon TE-keskuksen laskelmien mukaan 40 % nykyään työssä olevista siirtyy eläkkeelle vuoteen 2015 mennessä. Lopulta nuorten määrä ei enää edes riitä paikkaamaan syntyvää työvoimavajetta. Työn niukkuus saattaa muuttua valinnan vaikeudeksi.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: