Työpajat opettavat elämää varten

Copyright: Johanna Paasonen

Jos nuori kaipaa paikkaa, missä harjoitella työelämän perusjuttuja, niin työpajat voivat olla hyvä vaihtoehto työttömyydelle. Vuonna 2003 Suomessa oli 230 työpajaa, ja vuoden aikana toiminnassa oli mukana noin 7000 nuorta ja lähes 700 ohjaajaa. Työpajoihin pääsevät alle 25-vuotiaat, kolme kuukautta työttöminä olleet nuoret. Mikkelissä Saksalan toimintakeskuksessa sijaitsee kuusi eriaiheista työpajaa, joissa voi keskittyä kädentaitoihin, ompelemiseen, metallitöihin, puutöihin, luontoretkeilyyn tai pihatöihin.

Saksalan toimintakeskuksen työnsuunnittelija Eero Laitinen uskoo, että työpajoilla oppii sosiaalisia taitoja ja työelämän kiemuroita.


Työpaja valmistaa elämää varten
Mukana olevien määrä vaihtelee


Työpajoilla työskenteleville nuorille rahoitus tulee työvoimatoimiston kautta, ja pajoja pyöritetään kaupungin nuorisotoimen alaisuudessa. Työpajat työllistävät 17-25 -vuotiaita mikkeliläisiä olipa heillä minkälainen pohjakoulutus tahansa. Nuoret voivat itse valita mieleisen pajan oman kiinnostuksensa pohjalta. Pajat toimivat yhteistyössä työvoimatoimiston, kaupungin henkilöstöosaston sekä useiden eri viranomaisten kanssa.


Työpaja valmistaa elämää varten


Paja kestää rahoituksesta riippuen puolesta vuodesta kahteen vuoteen, ja joissakin tapauksissa nuori on tehnyt työpajajakson pariin otteeseen.

Eero Laitinen. Copyright: Johanna Paasonen
Työpajalla tehdään 85 prosentin työaikaa


Työpajalla työskentely tuo nuorille konkreettista apua. Joissakin tapauksissa nuori on päässyt suoraan työpajalta työelämän pyörteisiin. Työpajojen pyrkimyksenä on, että pajalta lähtiessä nuorella olisi valmiudet työelämään. Viime kädessä vastuu työllistymisestä on kuitenkin nuorella itsellään.


Jos olisin työnantaja...


Heidi Riekko on työskennellyt kädentaitopajalla kolmen viikon verran. Riekko lähti mukaan työpajaan, koska kädentaidot ovat aina kiinnostaneet. Hän kuuli työpajatyöskentelymahdollisuudesta työvoimatoimistosta. Hänestä pajoista tiedotetaan huonosti, joten on tuurista kiinni, kuuleeko ylipäätään mitään työpajojen olemassaolosta.


Tietoa työpajoista on vaikea löytää


heidi Riekko. Copyright: Johanna Paasonen

Riekko kokee saaneensa työpajalta paljon. Parasta on ollut itsensä toteuttaminen ja luominen. Oman kädenjäljen näkyminen tuntuu myös hyvältä. Riekon mukaan hyvien ohjaajien ja laadukkaiden materiaalien kanssa tekeminen on miellyttävää.


Pajoilta valmistuu kaikkea kipsitöistä pukuihin


Työpajojen kautta monille nuorille on selvinnyt tulevaisuuden ammatti. Näin tapahtui myös Riekolle, joka on innostunut sepän ammatista.


Nyt tiedän, mikä minusta tulee isona.


Nettiradio Mikaelin arkistosta: